8 πράγματα που δημιουργήθηκαν για εντελώς διαφορετικές χρήσεις

Μα το αεροπλάστ με τις φυσαλίδες για ταπετσαρία;;

Τυχαίες ανακαλύψεις που δημιουργήθηκαν για κάτι άλλο και τελικά χρησιμοποιούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό; Η ζωή έχει πολλά τέτοια παραδείγματα. Ακολουθούν 8 από αυτά.

Αεροπλάστ

Cammy Mountifield / EyeEm via Getty Images

Είναι το γνωστό πλαστικό με τις φυσαλίδες, που έχει σώσει κόσμο και λαό όταν πρόκειται για την προστασία των αντικειμένων κατά την αποστολή τους ή τη μετακόμιση. Όπως αρχικά οι άνθρωποι που το ανακάλυψαν ήθελαν να φτιάξουν μια ταπετσαρία που να πλένεται. Το 1957 λοιπόν οι Αμερικανοί μηχανικοί, Άλφρεντ Φίλντινγκ και Μαρκ Χαβάνες ένωσαν δύο κουρτίνες μπάνιου, για να δουν τι θα γίνει. Τελικά τον εγχείρημα δεν πήγε και τόσο καλά, γιατί μπήκε αέρας ανάμεσα στις κουρτίνες με αποτέλεσμα να κάνει πολλές φυσαλίδες. Βλέποντας ότι αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ταπετσαρία, τους ήρθε μια άλλη ιδέα: θα ήταν τέλειο υλικό συσκευασίας. Ο πρώτος τους πελάτης ήταν η IBM που χρησιμοποίησε την ανακάλυψή τους για να προστατεύσει τους υπολογιστές της κατά την μεταφορά.

Play-Doh

picture alliance via Getty Images

Τώρα γεμίζει χαρά πολλά παιδιά, αλλά παλαιότερα η μόνη χρήση τους ήταν να βγάζει το κάρβουνο από τις ταπετσαρίες. Ο λόγος για τις πλαστελίνες Play-Doh. Πίσω στη δεκαετία του ’30, όλα τα αμερικανικά σπίτια ζεσταίνονταν με κάρβουνο. Το αποτέλεσμα είναι να γεμίζει όλο το σπίτι με σκόνη από το κάρβουνο. Η πλαστελίνη της Play-Doh μπορούσε να αφαιρέσει την σκόνη από τις ταπετσαρίες, χωρίς να τις χαλάσει. Όμως μετά το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε το γκάζι στα σπίτια και η πλαστελίνη πέρασε στην αχρηστία. Η Play-Doh ήταν έτοιμη για χρεοκοπία, όταν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη σκέφτηκε ότι μπορεί να το χρησιμοποίουν παιδιά για να κάνουν γλυπτική.

Ηλεκτρικό στυλό ή τατουάζ

DEA / BIBLIOTECA AMBROSIANA via Getty Images

Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον ήταν αυτός που έκανε την ανακάλυψη του ηλεκτρικού στυλό. Χρησιμοποιήθηκε για την αντιγραφή εγγράφων και ήταν πολύ δημοφιλές μεταξύ των επιχειρήσεων.

Το 1891, ο Σάμιουελ Ο’Ρέιλι, εκσυγχρόνισε λίγο το μηχάνημα και άρχισε να το χρησιμοποιεί για να κάνει τατουάζ. Ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει πολύ, ακόμα και σήμερα.

Τακούνια

kieferpix via Getty Images

Και όμως, ανακαλύφθηκαν για τους αναβάτες. Τους βοηθούσαν να κρατούν σταθερά τα πόδια τους στους στον αναβολέα, ειδικά όταν έκαναν ιππασία όρθιοι.

Το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη

gilaxia via Getty Images

Το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη (E951) ανακαλύφθηκε το 1965 από τον χημικό Τζέιμς M. Σλάτερ. Έφτιαξε την ασπαρτάμη ως ένα ενδιάμεσο στάδιο στη δημιουργία της ορμόνης γαστρίνης, για την αντιμετώπιση του έλκους. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, ο Σλάτερ ήθελε ένα κομμάτι χαρτί και για να το πιάσει καλύτερα, έγλειψε το δάχτυλό του. Στο δάκτυλό του είχε ασπαρτάμη και εκέι κατάλαβε ότι έχει γλυκιά γεύση. Έτσι, 16 χρόνια αργότερα, η ασπαρτάμη άρχισε να χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Facebook

Duncan Andison via Getty Images

Σε αρκετούς είναι γνωστό ότι το Facebook προοριζόταν να λειτουργεί ως μια πλατφόρμα όπου οι φοιτητές του Χάρβαρντ (αλλά και φοιτητές από άλλα μέρη) θα μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Τώρα το χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο.

Χειραψία

LerinaInk via Getty Images

Όχι δεν ήταν πάντα τρόπος χαιρετισμού. Παλαιότερα, ήταν μια τελετουργία των ιπποτών για να δείξουν ότι δεν είχαν κρυμμένο όπλο.

Σερβιέτες

Suphansa Subruayying via Getty Images

Εφευρέθηκαν για να σταματούν των αιμορραγία στους στρατιώτες. Αλλά το 1888, η Johnson & Johnson κυκλοφόρησε τις πρώτες σερβιέτες για γυναίκες.

Πηγή: Bright Side

Δημοφιλή