ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/03/2019 13:49 EET | Updated 06/03/2019 13:50 EET

Άδεια για πλωτή(!) μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στον Όμιλο Motor Oil

Πλωτή μονάδα FSRU στους Αγίους Θεοδώρους. Μία είδηση που αναδιαμορφώνει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας...

Bloomberg via Getty Images
Aπό τις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους

Η είδηση επιβεβαιώνεται από εγκυρότατες πηγές και σηματοδοτεί σημαντική εξέλιξη στη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της χώρας μας.

Η εταιρεία Διώρυγα GAS Α.Ε., που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Όμιλο της Motor Oil, έλαβε άδεια ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου τύπου FSRU - δηλαδή για αποθήκευση, αλλά και αεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρακτικά, ο όμιλος αποκτά την δυνατότητα να υποδέχεται σε μία πλωτή εξέδρα πλοία που θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αυτό θα αποθηκεύεται με προοπτική να αεριοποιηθεί και να εισαχθεί κατόπιν στο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ που τροφοδοτεί ολόκληρη την Ελλάδα.

Bloomberg via Getty Images
Οι εγκαταστάσεις των διϋλιστηρίων της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους

 Ο σχεδιασμός της Motor Oil περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Kόλπου στους Αγίους Θεοδώρους, ενός υποθαλάσσιου και ενός χερσαίου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Η ΡΑΕ αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια αυτή, αφού εξετάστηκε αίτημα της εταιρείας στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού, σε περίπτωση κρίσης στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου.

Ο όμιλος της Motor Oil διαθέτει τρεις άδειες φυσικού αερίου, μέσω των θυγατρικών του. Εχει ήδη αδειοδοτηθεί η Coral A.E., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των πρατηρίων και των καυσίμων με ένα δίκτυο 740 σημείων πώλησης. Αδειες προμήθειας φυσικού αερίου διαθέτουν ακόμη η μητρική εταιρεία και η Coral AEBEY (πρώην Shell Gas), θυγατρική της Motor Oil.