«Αδύναμα σημεία» στην ουκρανική άμυνα στο Ντονμπάς αναζητά η Ρωσία

Φόβοι στο Κίεβο πως η Δύση μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον της σε έναν παρατεταμένο πόλεμο.
Gleb Garanich via Reuters

Η Ρωσία αναζητά αδύναμα σημεία στην ουκρανική άμυνα κοντά στον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, την Παρασκευή.

Όπως είπε στην ουκρανική τηλεόραση, οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να εξαπολύσουν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Αν η Ρωσία καταλάβει τις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, επί του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, θα κατέχει όλο το Λουχάνσκ, μία από τις δύο επαρχίες του Ντονμπάς που προσπαθεί να καταλάβει για λογαριασμό των αυτονομιστών.

«Ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας είναι η πλήρης καταστροφή της Ουκρανίας...δεν θα μας αφήσουν να ζήσουμε ειρηνικά» είπε ο Μοτουζιάνικ. «Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να καταστρέψει πλήρως την ουκρανική κρατική υπόσταση και να εγκαταστήσει εδώ μια κυβέρνηση που μπορεί να ελέγχει».

Πάντως ο Μοτουζιάνικ είπε ότι η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη στη νότια Ουκρανία, όπου η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία της σε μια λωρίδα κατεχόμενων εδαφών, που εκτείνονται στις επαρχίες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Η Ναταλία Γκουμένιουκ, εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων στη νότια Ουκρανία, είπε πως η Ρωσία είχε 40 πυραύλους cruise να στοχεύουν την Ουκρανία από τη θάλασσα. Δεν είπε πώς απέκτησε αυτές τις πληροφορίες, ωστόσο υπογράμμισε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυξημένες πυραυλικές επιθέσεις».

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην περιφέρεια του Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Μπαχμούτ με επιθέσεις που έχουν στόχο όπως φαίνεται να αποκόψουν το Σεβεροντονέτσκ από τις γραμμές ανεφοδιασμού.

«Ο εχθρός προχωρά προς την κατεύθυνση της Βοζντβιζένκα-Ρότι, έχει εν μέρει επιτυχία», αναφέρει το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο σήμερα.

Οι πόλεις αυτές βρίσκονται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπαχμούτ. Από αυτές τις πόλεις οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούν επίσης να βομβαρδίσουν τον δρόμο από το Μπαχμούτ προς το Σεβεροντονέτσκ με βαρύ οπλισμό.

Στο μεταξύ οι μάχες γύρω από το Σεβεροντονέτσκ συνεχίζονται χωρίς να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προσπαθούν «ανεπιτυχώς να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης».

Σημειώνεται πως, με την εισβολή να βρίσκεται στον τέταρτο μήνα της, αξιωματούχοι στο Κίεβο έχουν εκφράσει ανησυχίες πως το φάσμα της «κόπωσης» από τον πόλεμο θα μπορούσε να διαβρώσει την αποφασιστικότητα της Δύσης ως προς τη βοήθεια στην Ουκρανία να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Μόσχας. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν στείλει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Ευρώπη έχει δεχτεί εκατομμύρια εκτοπισμένους λόγω του πολέμου, και η ενότητα ως προς τις κυρώσεις στη Ρωσία είναι πρωτοφανής. Ωστόσο, καθώς το σοκ από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου έχει απομακρυνθεί, αναλυτές λένε πως το Κρεμλίνο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια παρατεταμένη, χωρίς διαφαινόμενο τέλος σύγκρουση για την πιθανή απώλεια ενδιαφέροντος στη Δύση για να πιέσει την Ουκρανία να δεχτεί συμβιβασμό.

Με πληροφορίες από Reuters, dpa, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ