Αδιέξοδο για τον εκλογικό νόμο, θολό τοπίο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μετά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά.
Τα φιλιά δεν απέτρεψαν το αδιέξοδο.
Τα φιλιά δεν απέτρεψαν το αδιέξοδο.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Τσάκισε» η συναίνεση στον εκλογικό νόμο, ενώ θολό είναι το τοπίο όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση ο Κ. Μητσοτάκης έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν θα προτείνει πρόσωπο που θα έχει την συναίνεση:

Του ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή τον Προκόπη Παυλόπουλο. Η επιλογή αυτή έχει ελάχιστες πιθανότητες υπό τις παρούσες συνθήκες.

Του ΚΙΝΑΛ – ενδεχομένως κάποιον μεταξύ Βασίλη Σκουρή, Λουκά Παπαδήμου, Τάσου Γιαννίτση, Νίκου Αλιβιζάτου, Μαρίας Δαμανάκη, Άννας Διαμαντοπούλου.

Μόνο της ΝΔ – δηλαδή Δημήτρη Αβραμόπουλο ή Σταύρο Δήμα.

Ο Ε. Αποστολάκης και το εκλογικό μπόνους

Βεβαίως δεν αποκλείονται πρόσωπα – έκπληξη, όπως του Ευάγγελου Αποστολάκη, πρ. υπουργού Άμυνας και επί χρόνια αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Το όνομά του ακούγεται τις τελευταίες μέρες, όπως και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εκεί που έχει αποσαφηνιστεί η κατάσταση είναι στο θέμα του εκλογικού νόμου. Η ΝΔ δεν θα έχει ούτε την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΚΙΝΑΛ. Η ΝΔ προσανατολίζεται σε ένα εκλογικό σύστημα που θα δίνει αυτοδυναμία στο 36% - 37% με κλιμακωτό μπόνους 50 εδρών. Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ ήθελε το όριο της αυτοδυναμίας να είναι στο 40%, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή μικρότερου κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα. Το μπόνους που συζητούσε η Χ. Τρικούπη ήταν στις 35 έδρες. Σημειώνεται πάντως ότι στελέχη του ΚΙΝΑΛ θα δέχονταν και αύξηση του μπόνους στις 40 – 45 έδρες.

Αλ. Τσίπρας: Ανισοτιμία στην ψήφο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς το ζήτημα της νέας αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στην απλή αναλογική. «Του εξέφρασα την κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος, δυστυχώς, επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών, δηλαδή, που μας οδήγησαν στη κρίση», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και με την Φ. Γεννηματά η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε», είπε σε δημοσιογράφους η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ήταν σύντομη – απασχόλησε μόλις το 1% της συνάντησης, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες της Φ. Γεννηματά. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση και σ’ αυτή επιμένουμε», φέρεται να είπε η Φ. Γεννηματά στα στελέχη του κόμματός της.

Προεδρική εκλογή

Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κ. Μητσοτάκης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, παρά την πίεση που του άσκησε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δύο πράγματα:

-Επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου

-Υποστήριξη του Πρ. Παυλόπουλου.

«Δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, ζήτησα να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».

Αναρτήσεις Στ. Πέτσα – Γρ. Δημητριάδη κατά Πρ. Παυλόπουλου

Επισημαίνεται ότι χθες και σήμερα δύο στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη ανάρτησαν στους λογαριασμούς τους στο twitter άρθρο που αναφέρεται ειρωνικά στον Πρ. Παυλόπουλο. Το σατυρικό άρθρο είναι του Τ. Θεοδωρόπουλου, δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» και λέει ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε όπλα στα χέρια του τα οποία δυστυχώς δεν τα χρησιμοποίησε. Θα μπορούσε να απειλήσει τον Τραμπ» και ειρωνικά επισημαίνει: «Κι εδώ ο Μητσοτάκης θα τον αποτέλειωνε: «Δεν αποκλείω και ηχηρό μήνυμα του Παυλόπουλου με πολλαπλούς αποδέκτες». Έντρομος απέναντι σε τέτοια σκληρότητα, ο Τραμπ θα έλεγε «ό,τι πεις» και θα φώναζε τη Μελάνια για να νιώσει κάποια ασφάλεια στην αγκαλιά της. Έτσι κάνουν οι ηγέτες».

Αυτό το άρθρο ανάρτησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και νωρίς σήμερα το πρωί ο Γρ. Δημητριάδης, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού και ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζεται ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά δεν έγινε καμία συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Φ. Γεννηματά περιορίζεται να σημειώσει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει σε ονοματολογία κι επιμένει στη θέση του ότι πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δημοφιλή