Είναι αδίκημα ένας πεινασμένος να κλέβει ένα λουκάνικο για να κρατηθεί στη ζωή; Τον 21ο αιώνα ακόμη δεν έχουμε την απάντηση

Είναι αδίκημα ένας πεινασμένος να κλέβει ένα λουκάνικο για να κρατηθεί στη ζωή; Τον 21ο αιώνα ακόμη δεν έχουμε την απάντηση
Shutterstock / BlueSkyImage

Στο εμβληματικό έργο του Βίκτωρα Ουγκό, οι «Άθλιοι», ο Γιάννης Αγιάνης που ζει στη Γαλλία περί τα τέλη του 18ου αιώνα, περιφέρεται στους δρόμους εξαθλιωμένος και πεινασμένος. Η ανάγκη να τραφεί τον οδηγεί στο σπάσιμο μια βιτρίνας αρτοποιείου από όπου αρπάζει μια φραντζόλα ψωμί. Για αυτό του το «αδίκημα» καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλακή- σε καταναγκαστικά έργα- στα οποία προστίθενται ακόμη 14 επειδή προσπάθησε να δραπετεύσει.

Θα έλεγε κανείς, πως τον 21ο αιώνα οι κοινωνίες που έχουν αποτύχει να φροντίσουν για τους ασθενέστερους θα αναγνώριζαν την τιμωρία ενός πεινασμένου ανθρώπου που κλέβει φαγητό για να μπορέσει να επιβιώσει ως μια πράξη κατακριτέα, που μπορεί να τηρεί το γράμμα του νόμου όχι και το πνεύμα αυτού. Κι όμως, όχι.

Το δικαστήριο της Γένοβα της Ιταλίας καταδίκασε σε έξι μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ έναν άστεγο. Το αδίκημά του ήταν πως είχε πάρει από σουπερμάρκετ, χωρίς να πληρώσει, ένα λουκάνικο και λίγο τυρί, αξίας τεσσάρων ευρώ και επτά λεπτών.

Ο άνδρας μετά την πρωτόδικη απόφαση άσκησε έφεση και τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας τον αθώωσε υπογραμμίζοντας, στην ετυμηγορία του, ότι το να κλέβει, κανείς, μικρή ποσότητα φαγητού ωθούμενος από την πείνα, δεν αποτελεί αδίκημα.

«Η κατάσταση του κατηγορούμενου και οι συνθήκες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε η οικειοποίηση των τροφίμων αποδεικνύουν ότι αποφάσισε να αφαιρέσει μικρή ποσότητα φαγητού για να αντιμετωπίσει την άμεση και απόλυτη φυσική απαίτηση να μπορέσει να τραφεί, δρώντας, κατά συνέπεια, σε κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από έκτακτη ανάγκη», τονίζουν τα μέλη του ιταλικού Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Codacons, Kάρλο Ριέντσι, θέλησε να σχολιάσει ότι «πρόκειται για μια απόλυτα λογική απόφαση, διότι μια κλοπή η οποία οφείλεται σε πείνα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εγκληματική πράξη».

Ο Ριέντσι, παράλληλα, τονίζει ότι έχει αυξηθεί, τα τελευταία χρόνια, και ο αριθμός Ιταλών -κυρίως ηλικιωμένων- που αναγκάζονται να κλέβουν μικρή ποσότητα τροφίμων στα σουπερμάρκετ, διότι σύνταξη και το όλο εισόδημά τους δεν αρκεί για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες. «Σε αυτή την περίπτωση είναι το κράτος που διαπράττει αδίκημα», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος του Codacons.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή