ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2016 10:46 EEST | Updated 10/10/2016 10:48 EEST

Αεροπορική εταιρεία ζυγίζει τους ταξιδιώτες πριν επιβιβαστούν...για να γλυτώσει χρήματα

Louis Nastro / Reuters
A Hawaiian Airlines Airbus A330-200 takes off at San Francisco International Airport, San Francisco, California, February 16, 2015. REUTERS/Louis Nastro

H Hawaiian Airlines είναι σήμερα η 7η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία αμερικανική εταιρεία και ένα από τα δρομολόγια που εκτελεί από το 2003 είναι αυτό που συνδέει τα Πάγκο – Πάγκο στην αμερικανική Σαμόα με την Χονολουλού.

Όπως καταγγέλθηκε λοιπόν πριν μερικές ημέρες και μεταδίδει το Radio New Zealand, η εταιρεία εμπόδισε επιβάτες να κάνουν pre-booking για τις θέσεις τους στο αεροσκάφος Boeing 767-300s με το οποίο θα ταξίδευαν και επιπλέον απαίτησε να τους...ζυγίσει.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Avamua David Haleck που έπεσε θύμα αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς από την εταιρεία, ο λόγος που επικαλέστηκαν οι υπεύθυνοι όταν τους ρώτησε για αυτή τη νέα...πρακτική τους ήταν πως όλα γίνονται για «λόγους ασφαλείας». Και εκείνος ευφυώς απάντησε: «Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια που ταξιδεύουμε δεν ήμασταν ασφαλείς;».

Όπως αναφέρει το Inc.com ίσως αυτή η νέα «πολιτική» της Hawaiian Airlines να έχει να κάνει με το γεγονός πως η αμερικανική Σαμόα έχει και το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων στον κόσμο. Ή μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός πως η Samoa Air χρεώνει ανάλογα με το βάρος των επιβατών από το 2013. «Αλλά πάλι η Samoa Air έχει πολύ μικρότερα αεροσκάφη- δύο των 10 θέσεων και ένα τετραθέσιο» όπως αναφέρει το δημοσίευμα, άρα δεν μπορεί να είναι ούτε αυτός ο λόγος.

Τελικά ο Haleck απευθύνθηκε στο Τμήμα Μεταφορών των ΗΠΑ για να ψάξει το θέμα περισσότερο αφού εκτιμά πως αυτοί οι νέοι κανονισμοί της εταιρείας συνιστούν δυσμενή διάκριση κάτι που ενισχύεται ίσως από το γεγονός ότι εφαρμόζονται μόνο σε πτήσεις από και προς την αμερικανική Σαμόα.

Η δε Hawaiian Airlines έδωσε μια απάντηση στο Inc. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας ο νέος αυτός κανονισμός είναι αποτέλεσμα της παρατήρησης πως συχνά «τα καύσιμα που καίνε ορισμένες πτήσεις ήταν σημαντικά περισσότερα...κάτι που σημαίνει πως οι υπολογισμοί μας για το βάρος ήταν ανακριβείς».

Δηλαδή, θα μπορούσε κάποιος να ερμηνεύσει αυτή την απάντηση ως εξής: η εταιρεία ανησυχεί πως χάνει χρήματα και πως γι αυτό φταίνε οι επιβάτες με τα περισσότερα κιλά. Και τι κάνει γι αυτό; Αρχίζει να ζυγίζει τους επιβάτες στο πλαίσιο μια έρευνας και όπως ανακάλυψε «το συνολικό βάρος της καμπίνας τους αεροσκάφους ήταν μεγαλύτερο απ' ό,τι υπολογιζόταν. Και αυτό μας αναγκάζει να διαχειριστούμε καλύτερα την διανομή του βάρους σε κάθε σειρά (θέσεων) της καμπίνας» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πάντως η μέτρηση βάρους των επιβατών δεν θα συνεχιστεί καθώς σύμφωνα με την εταιρεία σε μια θέση σε κάθε σειρά θα παραμένει είτε κενή ή θα κάθονται σε αυτή παιδιά έως 13 ετών».

Σημειώνεται πως το θέμα του βάρους των επιβατών δεν απασχολεί τις αεροπορικές εταιρείες για πρώτη φορά κυρίως γιατί οι εταιρείες θέλουν να κάνουν τις αεροπορικές θέσεις όλο και πιο στενές για να έχουν μεγαλύτερο αριθμό επιβατών.

Sponsored Post