ΔΙΕΘΝΕΣ
26/02/2021 08:08 EET | Updated 26/02/2021 14:03 EET

Αεροπορική επίθεση ΗΠΑ σε Συρία - Χειρουργικό χτύπημα σε προσκείμενες στο Ιράν πολιτοφυλακές

Η πρώτη μεγάλη απόφαση του Μπάιντεν για τη Μ.Ανατολή ήταν η απάντηση σε επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Reuters
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μάιντεν

Αεροπορική επίθεση εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην ανατολική Συρία με στόχο εγκαταστάσεις που ανήκουν, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό Παντάγωνο, σε ομάδα πολιτοφυλακής που είναι προσκείμενες στο Ιράν, δίνοντας έτσι μια καλά «μετρημένη» απάντησε σε  πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 22 νεκροί. 

Η επίθεση, σύμφωνα με το Reuters, που μετέδωσε πρώτο την είδηση ήταν περιορισμένη μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο κλιμάκωσης ενώ παράλληλη η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτεθεί μόνο στη Συρία και όχι στο Ιράκ, τουλάχιστον προς το παρόν, δίνει στην ιρακινή κυβέρνηση το περιθώριο να ολοκληρώσει την έρευνα που διεξάγει για την επίσης σε βάρος Αμερικανών στις 15 Φεβρουαρίου. 

«Κατόπιν εντολής του Προέδρου (Τζο) Μπάιντεν, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ νωρίτερα σήμερα το απόγευμα πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών που χρησιμοποίησαν ομάδες ενόπλων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ενεργήσει για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού και του συνασπισμού. Ταυτόχρονα, έχουμε ενεργήσει με τρόπο που στοχεύει στην αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης τόσο στην ανατολική Συρία όσο και στο Ιράκ».

Πρόσθεσε ότι τα αμερικανικά χτυπήματα κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε ένα σημείο ελέγχου των συνόρων που χρησιμοποιείται από ομάδες μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Kata’ib Hezbollah (KH) και Kata’ib Sayyid al-Shuhada (KSS).

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση των επιθέσεων είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα ότι ενώ οι ΗΠΑ ήθελαν να τιμωρήσουν τις συγκεκριμένες ομάδες πολιτοφυλακής αλλά δεν ήθελαν η κατάσταση κλιμακωθεί οδηγώντας σε ευρύτερη σύγκρουση.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν παρουσίασε μια σειρά από επιλογές και επιλέχθηκε να δοθεί η πιο περιορισμένη απάντηση.

 

???????????

Ο Michael McCaul, κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν η σωστή κίνηση.

«Απαντήσεις σαν αυτές είναι απαραίτητες για λόγους αποτροπής και υπενθυμίζουν στο Ιράν, τους πληρεξούσιους του και τους αντιπάλους μας σε όλο τον κόσμο ότι οι επιθέσεις εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ γίνονται ανεκτές».

Η Suzanne Maloney, του think tank του Brookings Institution, σχολίασε πως οι επιθέσεις αυτές έδειξαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία, ενώ παράλληλα πιέζει κατά τον πολιτοφυλακών που στηρίζει η Τεχεράνη.

«Καλή κίνηση από τον Μπάιντεν...Δείχνει πως οι ΗΠΑ μπορούν να περπατούν και να μασάνε τσίχλα ταυτόχρονα», έγραψε στο Twitter.

Οι επιθέσεις με πυραύλους σε θέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν καθώς η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη αναζητούν έναν τρόπο να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015 που εγκαταλείφθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Τα νέα χτυπήματα δεν είναι ξεκάθαρο βέβαια πώς και εάν μπορεί να επηρεάσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν το Ιράν για μια διαπραγμάτευση κατά την οποία και οι δυο πλευρές θα δεσμεύονται να συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπει η συμφωνία για τα πυρηνικά.

Στην επίθεση της 15ης Φεβρουαρίου, ρουκέτες έπληξαν τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ που στεγάζεται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Εμπίλ στην περιοχή των Κούρδων, σκοτώνοντας έναν μη αμερικανό εργολάβο και τραυματίζοντας Αμερικανούς εργολάβους και έναν ένστολο.   

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ομάδα Kata’ib Hezbollah, μια από τις κύριες ομάδες ιρακινών πολιτοφυλάκων που πρόσκεινται στο Ιράν αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε ρόλο στις επιθέσεις κατά Αμερικανών. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Δύσης και του Ιράκ αναφέρουν ότι οι επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες διεκδικούν συχνά ελάχιστα γνωστές παραστρατιωτικές ομάδες, πραγματοποιούνται από μαχητές με συνδέσμους προς την Kata’ib Hezbollah και αυτός είναι ένας τρόπος ώστε οι οι προσκείμενες στο Ιράν ομάδες να παρενοχλούν τις αμερικανικές δυνάμεις χωρίς να λογοδοτούν.

Από τα τέλη του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν κατάφεραν σημαντικά χτυπήματα εναντίον της ομάδας πολιτοφυλακής Kata’ib Hezbollah στο Ιράκ και τη Συρία ως απάντηση σε κάποιες αιματηρές επιθέσεις με πυραύλους κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Υπό τον Τραμπ, η κλιμακούμενη ένταση κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμενανί και με μια επίθεση ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ.