Αεροπορική εταιρεία ανάγκασε επιβάτιδα να κάνει τεστ εγκυμοσύνης πριν την απογείωση

Οι υπάλληλοι απαιτούσαν να αποδείξει ότι δεν ήταν έγκυος.
NurPhoto via Getty Images

Μια αεροπορική εταιρία με έδρα το Χονγκ Κονγκ ζήτησε συγγνώμη από επιβάτιδα, από την οποία απαίτησε να κάνει τεστ για να αποδείξει ότι δεν ήταν έγκυος, πριν επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το νησί Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Hong Kong Express δέχθηκε σφοδρή κριτική, μετά την αποκάλυψη πως το προσωπικό ζήτησε από μια Γιαπωνέζα 25 ετών να περάσει από αξιολόγηση «καταλληλότητας για πτήση» - το οποίο περιελάμβανε τεστ εγκυμοσύνης - την ώρα που έκανε τσεκ-ιν στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Ηταν πολύ ταπεινωτικό και εξοργιστικό», δήλωσε η ίδια στην Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι η αεροπορική εταιρεία της εξήγησε ότι η δοκιμασία αυτή ήταν απαραίτητη για τις γυναίκες «που είχαν μέγεθος σώματος ή σχήμα όμοιο με εγκύου».

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρίας την συνόδευσαν στη συνέχεια σε μια τουαλέτα και της έδωσαν ένα τεστ εγκυμοσύνης, αποκλείοντάς της από την επιβίβαση, μέχρις ότου να βεβαιωθούν πως το αποτέλεσμα του τεστ ήταν αρνητικό.

«Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε», δήλωσε στο CNN η αεροπορική εταιρεία, η οποία εξαγοράστηκε από την Cathay Pacific τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, η εν λόγω αεροπορική εταιρεία δεχόταν πιέσεις από τις αρχές της Σαϊπάν ώστε να ενισχύσει τους ελέγχους των επιβατών.

Η Σαϊπάν, που ανήκει στις Νήσους Βόρειες Μαριάνες της αμερικανικής κοινοπολιτείας έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό για τον «τουρισμό τοκετού» - την πρακτική των αλλοδαπών που θέλουν να γεννήσουν σε αμερικανικό έδαφος για να διασφαλίσουν ότι τα μωρά τους θα γίνουν Αμερικανοί πολίτες.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ξεχωριστή πολιτική μετανάστευσης που ισχύει εκεί, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, η οποία επιτρέπει στους πολίτες ορισμένων χωρών, όπως η Κίνα, να επισκέπτονται το νησί χωρίς βίζα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές των ΗΠΑ είναι απαραίτητη η θεώρηση εισόδου.

Manuel-F-O via Getty Images

Τα τελευταία χρόνια, ο «τουρισμός των γεννήσεων» έχει γίνει τόσο ανεξέλεγκτος στην Κοινοπολιτεία με αποτέλεσμα τα μωρά που γεννιούνται από τους τουρίστες να είναι περισσότερα από αυτά των μόνιμων κατοίκων.

Το 2018, οι τουρίστες έφεραν στον κόσμο 582 μωρά σε αυτά τα νησιά, ενώ μόνο 492 γεννήθηκαν από μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Από τις 582 γεννήσεις οι 575 έγιναν από Κινέζους πολίτες.

Οι Βόρειες Μαριάνες είχαν πληθυσμό μόλις 50.000 κατοίκων, σύμφωνα με την αμερικανική απογραφή του 2018.

Η δημοτικότητα του «τουρισμού γεννήσεων» στη Σαϊπάν έχει ωθήσει τις αρχές να αναλάβουν δράση, όπως η άσκηση πιέσεων στις αεροπορικές εταιρείες για τον αυστηρό έλεγχο των επιβατών. Τον Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοπολιτείας πέρασε ψήφισμα, που επιδιώκει να περιορίσει αυτό το φαινόμενο στα νησιά.

Στις ΗΠΑ, η νομική αρχή του jus soli (σ.σ. Δίκαιο του εδάφους) προσδίδει αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα στα μωρά που γεννιούνται στο έδαφος των ΗΠΑ. Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας ομοσπονδιακός νόμος που να απαγορεύει στις τουρίστριες που είναι έγκυες να εισέλθουν στις ΗΠΑ ή να γεννήσουν στην Αμερική, η χώρα έχει συλλάβει στο παρελθόν άτομα που προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτή την πρακτική και τους έχει ασκήσει διώξεις για διάπραξη μεταναστευτικής απάτης και απάτης θεώρησης εισόδου (βίζα).

(με πληροφορίες από CNN, Wall Street Journal)

Δημοφιλή