ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/11/2019 13:11 EET

Απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Σαγκάης

Οι συντονισμένες ενέργειες, του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και του Υπουργείου Τουρισμού, απέδωσαν οφέλη.

Juneyao Air
Juneyao Air

Η ολοένα αυξανόμενη ταξιδιωτική κίνηση, μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου, ήδη είχε δημιουργήσει ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει κι άλλη απευθείας αεροπορική σύνδεση της ελληνικής πρωτεύουσας, με μεγαλούπολη της Κίνας και συγκεκριμένα της Σαγκάης, πέραν της Air China που συνδέει Αθήνα – Πεκίνο, τρεις φορές την εβδομάδα, όλο το χρόνο.

Μάλιστα, από το 2016 τα στελέχη του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είχαν επαφές με την αεροπορική εταιρεία Juneyao Air, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό. Οι συνεχείς επαφές, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Τουρισμού, για συντονισμένες ενέργειες, απέφεραν καρπούς κατά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης με τον πορόεδρο των αερογραμμών Juneyao Air Co. Ltd, Zhao Hong Liang, υπογράφηκε η συμφωνία για την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τη Σαγκάη. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τον Ιούλιο του 2020 και αναμένεται να είναι τρία την εβδομάδα, όλο τον χρόνο. Λεπτομέρειες των δρομολογίων, θα συζητηθούν αύριο και μεθαύριο, στη συνάντηση που θα έχουν τα στελέχη του αεροδρομίου Αθηνών με την αεροπορική εταιρεία, στη Σαγκάη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε παρουσιάσει για τους Κινέζους ταξιδιώτες, από την ταξιδιωτική κίνηση του αεροδρομίου Αθηνών, από τις 81.000 το 2013, φθάσαμε τους 179.560 ταξιδιώτες το 2018 κι έχουμε μέλλον λαμπρό.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης ανέφερε: «Από τα 140 εκατομμύρια και πλέον Κινέζων τουριστών που το 2018 ταξίδεψαν στο εξωτερικό, μόλις οι 179.560 επισκέφθηκαν την Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι να τετραπλασιάσουμε τον αριθμό των Κινέζων τουριστών άμεσα, δηλαδή πάνω από 500.000 Κινέζοι τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα και σε δεύτερο χρόνο η χώρα μας να προσελκύει τουλάχιστον το 1% των Κινέζων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό,» είπε ο Κωνσταντίνος Λούλης, καθώς το 2018 ταξίδεψαν στο εξωτερικό 140 εκατ. Κινέζοι.

Οι προοπτικές για την εισροή Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλες διότι σήμερα μόλις το 9% των Κινέζων έχει διαβατήριο. Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή Μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, το οποίο προβλέπει -μεταξύ των άλλων- την αύξηση του αριθμού των τακτικών δρομολογίων εκατέρωθεν σε 35 εβδομαδιαίως, από 14 που είναι σήμερα.

Μέσω αυτών των συμφωνιών, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση στην Ελλάδα περισσότερων Κινέζων τουριστών, οι οποίοι ξοδεύουν πάνω από 270 δισ. δολάρια ετησίως για τις διακοπές τους και αναζητούν και εκτιμούν τόπους που τους κάνουν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Ειδικά στην Ελλάδα, μέσω της Golden Visa, δίνεται και η δυνατότητα απόκτησης άδειας παραμονής, με την αγορά κατοικίας.

Ποια είναι η Juneyao Air

Η Juneyao Air CO.LTD., είναι από τους κορυφαίους ιδιωτικούς αερομεταφορείς στην κινεζική ηπειρωτική χώρα. Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2006, διαθέτει 72 αεροσκάφη, Airbus A320 και Boeing 787 Dreamliners. Πραγματοποιεί πάνω από 160 δρομολόγια που συνδέουν μεγάλες πόλεις στην Κίνα καθώς και γειτονικές χώρες με τη μεγαλύτερη βάση στη Σαγκάη και το Ναντζίνγκ. Το 2018 η Junyao Air μετέφερε πάνω από 18 εκατομμύρια επιβάτες.

Η εταιρεία ανήκει στη συμμαχία της Star Alliance, και ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασίες με άλλα μέλη της συμμαχίας, όπως η Air China, η Air Canada, η ANA, η EVA Air, η Singapore Airlines, η United και η Shenzhen Airlines.