ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/07/2018 12:50 EEST

Αεροψεκασμοί από την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Eurokinissi

Επαναπροσαρμόζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το τελευταίο διάστημα, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο ”τρέχει” κανονικά από τον περασμένο Απρίλιο, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ”Πρακτορείο 104,9 FM”, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας.

Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβρέττα, που ξεκίνησε στην ώρα του χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, με καλή συνεργασία και σε συντονισμό με τους Δήμους, αλλά είχε να ”αναμετρηθεί” με την πρωτοφανή κακοκαιρία και τις έντονες βροχοπτώσεις.

«Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών είναι σε ισχύ από πέρυσι και για τρία χρόνια, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 14 Απριλίου, ωστόσο οι βροχοπτώσεις αυτές, φέτος, ήταν πρωτοφανείς και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Στο μεταξύ, το πρόγραμμα το αναπροσαρμόσαμε, το αναπροσαρμόζουμε ανάλογα με τις συνθήκες και τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβρέττας.

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών όπως και τα αυξημένα επίπεδα όχλησης από τα τσιμπήματα τους, ενεργοποιούν εκ νέου τους αεροψεκασμούς. «Αν όλα πάνε καλά με τον καιρό, ξεκινάμε τους αεροψεκασμούς από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, που ήδη είχαν γίνει ειδικά στους ορυζώνες και που είναι η κύρια πηγή επώασης των κουνουπιών», σχολίασε ο κ. Χατζηβρέττας.

Ο αντιπερειφερειάρχης Υγείας εκτιμά πως αν δεν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα κουνούπια. Επισημαίνει ότι ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ψεκάσει τα σημεία ευθύνης της για τα κουνούπια, όπως ”στο αγροτικό σύστημα, σε ποτάμια λίμνες και έλη. Έχουμε ευθύνη να παρεμβαίνουμε σε συνεργασία με τους Δήμους σε ανοιχτά ρέματα και φρεάτια”.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εργαστήριο Μετεωορολογίας - Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, σε έναν χρόνο έχουμε 400 χιλιοστά βροχής και μόνο στην Ασπροβάλτα την περίοδο 25 με 28 Ιουνίου έπεσαν 236 χιλιοστά νερού. Κάτι ανάλογο είχαμε και στην Κασσανδρεία με 158 χιλιοστά», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβρέττας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι μπορούν οι πολίτες, όταν εντοπίζουν οξυμένα προβλήματα με τα κουνούπια σε κάποια περιοχή, να επικοινωνούν στη γραμμή 800 11 244 244.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)