ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/03/2021 08:05 EET

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην παρέλαση λόγω επισήμων επισκεπτών και αντιδράσεων

Το κέντρο θα «αποστειρωθεί».

Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να γίνει η τελευταία σύσκεψη των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, που έχουν αναλάβει να καταστρώσουν το σχέδιο με τα μέτρα ασφαλείας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Μέχρι την τελευταία στιγμή θέλουν να αναλύσουν κάθε πληροφοριακό δεδομένο για τυχόν κινήσεις ομάδων, που θα θελήσουν είτε να αμαυρώσουν τον επετειακό εορτασμό είτε να χαλάσουν την εικόνα της πολιτείας στα μάτια των επίσημων προσκεκλημένων.

Από τη μία πλευρά συλλογικότητες και ομάδες αντιεξουσιαστών, που ήδη έχουν εξαγγείλει συγκέντρωση για το μεσημέρι «ενάντια στον εορτασμό των 200 χρόνων από την ίδρυση του ελληνικού έθνους-κράτους» όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Και από την άλλη ομάδες ακροδεξιών και αρνητών του κορωνοϊού, οι οποίοι ενδεχόμενα θα θελήσουν να «σπάσουν» την απαγόρευση και να παρακολουθήσουν την παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στη Huffpost.gr ότι το κέντρο θα «αποστειρωθεί». Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κλείσιμο σταθμών του μετρό, έλεγχοι πεζών που θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο της παρέλασης.

 

Μέτρα για τους επίσημους

Η εφετινή παρέλαση, όμως, έχει ακόμα μία ιδιαιτερότητα καθώς επίσημοι προσκεκλημένοι θα παραβρεθούν από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Τα μέτρα για την ασφάλειά τους θα ξεκινήσουν από την άφιξή τους με αυτοκινητοπομπές από το Αεροδρόμιο μέχρι τα ξενοδοχεία, όπου θα καταλύσουν, και θα κορυφωθούν την Τετάρτη.

Ελικόπτερο και drone της ΕΛ.ΑΣ θα μεταδίδει στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ εικόνα σε ζωντανή σύνδεση. Στις ταράτσες γύρω από την εξέδρα των επισήμων θα στηθούν ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ, παρατηρητές, ενώ ο χώρος θα εξερευνηθεί από σκύλους – ανιχνευτές εκρηκτικών.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ δήλωσε στη Huffpost.gr ότι τα μέτρα θα είναι ανάλογα με εκείνα, που λαμβάνονται κάθε φορά που κάποιος ξένος επίσημος, χαρακτηρισμένο στόχος υψηλού κινδύνου, επισκέπτεται τη χώρα μας. Μόνο που την Τετάρτη δεν θα είναι μόνον ένας ο επίσημος, οπότε θα χρειαστεί να απασχοληθούν περισσότερες δυνάμεις.