Αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊού και στην Βρετανία - Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
POOL New / Reuters

Αυστηρότερα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοίνωσε σε διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Η απόφαση του είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα των επικρίσεων που δέχτηκε για την καθυστέρηση της υιοθέτησης περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν πλέον να βγαίνουν έξω μόνο για:

-την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ κι αυτό όσο πιο σπάνια γίνεται

-για άσκηση μόνοι τους ή με κάποιο μέλος της οικογένειάς τους

-για αγορά προϊόντων από φαρμακείο

-για μεταφορά στον χώρο εργασίας, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα για τηλεργασία

Τα μέτρα θα επανεξετασθούν σε τρεις εβδομάδες.

Ο Τζόνσον είπε πως οι πολίτες δεν πρέπει να συναντούν φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους με τους οποίους δεν συγκατοικούν.

«Από απόψε το βράδυ, πρέπει να δώσω στον βρετανικό λαό μια πολύ απλή εντολή: πρέπει να μείνετε σπίτι», ανέφερε. «Αν δεν ακολουθήσετε τους κανόνες, η αστυνομία έχει την εξουσία να τους επιβάλει».

Επίσης ανακοίνωσε την απαγόρευση της διεξαγωγής συναθροίσεων, γάμων και άλλων εκδηλώσεων, το κλείσιμο των καταστημάτων και παιδικών χαρών.

Ολα τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία προϊόντα θα κλείσουν, μαζί με βιβλιοθήκες, χώρους λατρείας, είπε, ενώ απαγορεύονται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Θα απαγορεύσουμε όλες τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων σε δημόσιους χώρους. Τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά για σωματική άθληση, αλλά δεν θα επιτρέπονται συναθροίσεις ατόμων».

«Θα επανεξετάζουμε διαρκώς αυτούς τους περιορισμούς. Θα τους εξετάσουμε ξανά σε τρεις εβδομάδες και θα τους χαλαρώσουμε αν οι αποδείξεις δείξουν ότι μπορούμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Η βρετανική στρατηγική θα μπορούσε να στοιχίσει επιπλέον 70.000 ζωές

Υπενθυμίζεται ότι στην Βρετανία οι νεκροί από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τους 330 ενώ τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000.

Ωστόσο, η στρατηγική που είχε υιοθετήσει μέχρι τώρα η Βρετανία για την επιβράδυνση της επιδημίας του νέου κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 70.000 επιπλέον θανάτους φέτος, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών του University College του Λονδίνου (UCL), του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του κέντρου ερευνών Health Data Research UK, η προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να στοιχίσει επιπλέον 70.000 ζωές.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα του συστήματος υγείας της χώρας NHS για να εκτιμήσουν το ποσοστό θνησιμότητας του πληθυσμού υψηλού κινδύνου μπροστά στη νόσο Covid-19 και να υπολογίσουν την πιθανότητα που έχουν αυτά τα πρόσωπα θα μολυνθούν, βάσει διαφορετικών σεναρίων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το 20% του πληθυσμού στη Βρετανία είναι υψηλού κινδύνου (άνω των 70 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα). Αυτό αντιπροσωπεύει 13 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων θα πέθαιναν κάτα μέσο όρο φέτος 600.000, ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η πανδημία.

Όμως, το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε η καραντίνα έως τώρα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει στους επαγγελματίες υγείας περαιτέρω πίεση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, σύμφωνα με τους συντάκτες.

«Όλα τα μοντέλα που έχουμε δει έως σήμερα δεν είναι ξεκάθαρα» σε ό,τι αφορά τους κινδύνους της συννοσηρότητας, σχολίασε ο Αμιτάβα Μπανερζί, ερευνητής του UCL, επισημαίνοντας ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης στο θέμα της υπερβολικής θνησιμότητας.

«Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε. Ο αριθμός των 70.000 είναι το αποτέλεσμα σεναρίων σχετικά με την υπερβολική θνησιμότητα που συνδέεται με τον κορονοϊό σε διάστημα ενός έτους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δημοφιλή