ΔΙΕΘΝΕΣ
01/03/2018 09:11 EET

Αυστηρότερους κανόνες στην πώληση όπλων στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία πολυκαταστημάτων

Joe Raedle via Getty Images

Η αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής Walmart ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποφάσισε να αυξήσει το όριο ηλικίας των επίδοξων αγοραστών όπλων στα καταστήματά της στα 21 έτη, έπειτα από το μακελειό σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ της Πολιτείας της Φλόριντας τη 14η Φεβρουαρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι.

«Λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων εξελίξεων, αναθεωρήσαμε την πολιτική μας ως προς τα πυροβόλα όπλα» και «αυξάνουμε το όριο ηλικίας για την αγορά πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών στα 21 έτη», ανέφερε η Γουόλμαρτ σε ανακοίνωσή της.

Από το 2015, η αλυσίδα δεν διαθέτει στα καταστήματά της ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου. Δεν διαθέτει επίσης πιστόλια, πλην της Αλάσκας. Διαθέτει μόνο κυνηγετικά όπλα για την προσέλκυση των ενασχολούμενων με τη σκοποβολή και το κυνήγι, υπενθύμισε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, καθώς οι μαθητές του λυκείου επέστρεφαν στις τάξεις για πρώτη φορά μετά το μακελειό, ο Έντουαρντ Στακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καταστημάτων Dick’s Sporting Goods, ανακοίνωσε ότι τα καταστήματά της δεν θα πωλούν πλέον ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου.

Μετά τη σφαγή στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας τη 14η Φεβρουαρίου, προκάλεσε έντονη συζήτηση στις ΗΠΑ το γεγονός ότι ο δράστης, ηλικίας 19 ετών, μπόρεσε να αποκτήσει νόμιμα ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, παρότι δεν είχε συμπληρώσει τα 21 του χρόνια, την ηλικία μετά την οποία είναι νόμιμο να αγοράσει κανένας αλκοολούχα ποτά στις περισσότερες Πολιτείες της χώρας.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)