ΔΙΕΘΝΕΣ
15/10/2018 18:58 EEST | Updated 15/10/2018 21:19 EEST

Αυστραλία: 6.000 γιατροί στέλνουν επιστολή στην κυβέρνηση για να απομακρύνει τα παιδιά από το Ναουρού

MIKE LEYRAL via Getty Images

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν 6.000 γιατροί-μέλη της Ιατρικής Ένωσης Παιδιάτρων στην Αυστραλία για τα εκατοντάδες παιδιά που κρατούνται στο Ναούρου, το νησί της χώρας στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες.

Ο Πολ Μπάουερτ, εκπρόσωπος της Ένωσης, ο οποίος έχει μεταβεί στο νησί προκειμένου να περιθάλψει παιδιά που το είχαν ανάγκη, δήλωσε πως πρόκειται για μια εξωφρενική κατάσταση που θα μπορούσε να αποφευχθεί με την κινητοποίηση της κοινωνίας, ενώ τονίζει πως οι επαγγελματίες Υγείας καλούν την κυβέρνηση να παράσχει επειγόντως υποστήριξη στα ευάλωτα παιδιά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Δευτέρα από την Καμπέρα, ο Μπάουερτ υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια των τόσων χρόνων που εργάζεται, πρώτη φορά συναντά μια τόσο σκληρή κυβερνητική πολιτική που γυρνά την πλάτη στον πόνο που βιώνουν αυτά τα παιδιά.

Οι γιατροί έχουν ασκήσει πολλάκις πιέσεις στην κυβέρνηση για να αλλάξει τη στάση της αναφορικά με το Ναουρού, ωστόσο τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, απέρριψε την πρώτη έκκληση που του είχαν απευθύνει.

Ο Μπάουερτ είπε επίσης πως όλα τα παιδιά που κρατούνται στο Ναουρού είναι ψυχικά τραυματισμένα.

Δήλωσε ότι σχεδόν όλα τα παιδιά που κρατούνται στο Ναουρού τραυματίζονται. «Η ζημιά είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, ωστόσο δεν θέλουμε να είναι μόνιμη. Τα περιστατικά πρέπει να αξιολογηθούν και να αντιμετωπιστούν επειγόντως», σχολίασε.

Για τα παιδιά που ζουν σε «ημι-κωματώδη κατάσταση» και δεν μπορούν να φάνε, να πιουν ή να μιλήσουν είχαν μιλήσει και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Παιδιά ηλικίας ακόμη και 7 ή 12 ετών έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να αυτοκτονήσουν. Περιλούζονται με βενζίνη. Πολλά παιδιά ζουν σε ημι-κωματώδη κατάσταση, δεν είναι σε θέση να φάνε, να πιουν και να μιλήσουν», τόνισε ο Πολ ΜακΠαν, εκτελεστικός διευθυντής των ΓΧΣ, προσθέτοντας ότι πολλά από αυτά λαμβάνουν υγρά ενδοφλεβίως.

Όπως είχε αναφέρει η HuffPost Greece σε πρόσφατο δημοσίευμά της, στις ανακοινώσεις του ΟΗΕ τονίζεται πως οι κρατούμενοι στο νησί παρουσιάζουν αυτοκτονικές τάσεις ενώ υπάρχει πλήρης άρνηση στην μεταφορά ατόμων που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας και ψυχιατρικής παρακολούθησης να απομακρυνθούν από τα κέντρα. Ακόμη και όταν ένα κορίτσι σε προεφηβική ηλικία περιέλουσε τον εαυτό της με βενζίνη και έβαλε φωτιά, και παρά το αίτημα του ιατρικού προσωπικού στο Ναουρού, το κορίτσι παρέμεινε στο νησί.