Αυστραλία: Ο κορονοϊός αποτελείωσε το παλαιότερο μικροέθνος της χώρας

Η απίθανη ιστορία ενός αλλόκοτου - πλην υπαρκτού - πριγκιπάτου και το άδοξο τέλος του.
EAGiven via Getty Images

Η ηγεμονία ενός μικροέθνους με έδρα την Αυστραλία που σχηματίστηκε από έναν «πρίγκιπα» έληξε άδοξα μετά από 50 χρόνια.

Το Hutt River, ένα αυτοαποκαλούμενο πριγκιπάτο, εξέδιδε τα δικά του διαβατήρια και κάποτε κήρυξε πόλεμο στην Αυστραλία. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστό ως ένα αλλόκοτο τουριστικό αξιοθέατο.

EAGiven via Getty Images

Ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνδυασμό με ένα τεράστιο φορολογικό χρέος, ανάγκασαν το πριγκιπάτο να ανακοινώσει ότι τελικά θα παραδοθεί στην Αυστραλία.

Η ιστορία του Hutt River ως μικροέθνους χρονολογείται από το 1970, όταν ο αείμνηστος πρίγκιπας Λέοναρντ Κάσλεϊ ισχυρίστηκε ότι είχε εκμεταλλευτεί ένα νομικό κενό για να δημιουργήσει το πριγκιπάτο σε ένα απομονωμένο τμήμα της Δυτικής Αυστραλίας, 500 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ.

Τοποθετημένο σε 75 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης, ήταν περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους του Μακάο αλλά κατοικείτο από λιγότερα από 30 άτομα.

EAGiven via Getty Images

Το πριγκιπάτο - αν και δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την αυστραλιανή κυβέρνηση - ενεργούσε όλα αυτά τα χρόνια σαν ένα ανεξάρτητο έθνος. Η κυβέρνησή του χορηγούσε βίζες και άδειες οδήγησης, εξέδιδε διαβατήρια και νόμισμα, παρήγαγε δικά του γραμματόσημα, είχε τη δική του σημαία και φέρεται να λειτουργούσε 13 γραφεία εξωτερικού σε 10 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Olivier CHOUCHANA via Getty Images

Τώρα, όμως, οι ζωηρές ημέρες του έφτασαν στο τέλος τους.

Οταν ο πρίγκιπας Λέοναρντ πέθανε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, άφησε πίσω του ένα φορολογικό χρέος ύψους 2,15 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανάγκασε τον γιο και τον διάδοχό του, πρίγκιπα Γκρέιμ Κάσλεϊ, να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το πριγκιπάτο θα πουλούσε τη γη του για να πληρώσει το χρέος.

Ο ίδιος είπε στο CNN ότι ήταν απαρηγόρητος με τη διάλυση του μιρκοέθνους.

«Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις τον πατέρα σου να χτίζει κάτι για 50 χρόνια και τότε πρέπει να το κλείσεις», είπε. «Είναι πολύ σκληροί οι καιροί από άποψης οικονομίας και υγείας σε όλο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού και το έχουμε νιώσει πολύ αυτό», εξήγησε.

Το πιο διάσημο μικροέθνος της Αυστραλίας

Τα μικροέθνη είναι οντότητες που ισχυρίζονται ότι είναι κυρίαρχα κράτη, αλλά δεν θεωρούνται νομικά ανεξάρτητα, σε αντίθεση με τα μικροκράτη, όπως το Βατικανό, που έχουν διεθνώς αναγνωρισμένη κυριαρχία.

Η Αυστραλία έχει πολύ περισσότερα μικροέθνη από τα περισσότερα κράτη.
Τις τελευταίες δεκαετίες, δεκάδες πολίτες της έχουν κηρύξει ανεξαρτησία από την Αυστραλία και έχουν δημιουργήσει το δικό τους έθνος μέσα στο έθνος.

Κανένα, ωστόσο, δεν είναι τόσο γνωστό όσο το Πριγκιπάτο του Hutt River που έχει απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια.

Olivier CHOUCHANA via Getty Images

Ενώ ο πρίγκιπας Λέοναρντ αρχικά αποφάσισε να αποχωρήσει από την Αυστραλία λόγω της διαφωνίας του με τους κανονισμούς για τη γεωργία, μετέτρεψε το πριγκιπάτο σε ένα μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο, με τους επισκέπτες να φτάνουν μέχρι εκεί για να αγοράσουν διαβατήρια, νόμισμα και γραμματόσημα.

Olivier CHOUCHANA via Getty Images

Ομως, όπως οι τουριστικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο, έτσι και το πριγκιπάτο έγινε έρμαιο των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο τουρισμός ήταν μια από τις βασικές πηγές εισοδήματος του Hutt River, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς το διαδίκτυο βοήθησε στη διάδοση της περίεργης ιστορίας του σε όλο τον κόσμο.

Πλέον, παραμένει κλειστό για τους ταξιδιώτες από τον Ιανουάριο, αλλά, στο παρελθόν, η αυτοαποκαλούμενη «Βασιλική Οικογένεια» του Hutt River κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να κάνει το μικροέθνος πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Οι επισκέπτες που έφταναν εκεί γίνονταν δεκτοί από ένα μέλος της οικογένειας, το οποίο τους βοήθησε πρώτα να εξασφαλίσουν τη θεώρηση εισόδου τους, η οποία κόστιζε μόλις 2,5 δολάρια (περίπου 2,1 ευρώ).

Olivier CHOUCHANA via Getty Images

Για πολλούς επισκέπτες, μόνο η σφραγίδα του Hutt River στο διαβατήριό τους έκανε το ταξίδι αξιόλογο.

Στη συνέχεια ένα μέλος του προσωπικού τους ξεναγούσε στα κτίρια και τους εξηγούσε την τοπική ιστορία. Οι ταξιδιώτες μπορούσαν να επισκεφθούν το ταχυδρομείο του πριγκιπάτου για να στείλουν μια επιστολή ή να αγοράσουν γραμματόσημα του Hutt River, στη συνέχεια να περιπλανηθούν στο Τμήμα Αναμνηστικών, πριν απολαύσουν ένα ελαφρύ γεύμα στις αίθουσες τσαγιού.

Υπήρχε, επίσης, ξεχωριστό νόμισμα. Οι επισκέπτες μπορούσαν να αγοράσουν και να ξοδέψουν δολάρια Hutt River, τα οποία είχαν ισοτιμία ένα προς ένα σε σχέση με το δολάριο Αυστραλίας.

Αλλα αξιοθέατα περιλάμβαναν ένα παρεκκλήσι χωρίς θρησκευτικό όνομα και το ιερό εκπαιδευτήριο της πριγκίπισσας Σίρλει - συζύγου του πρίγκιπα Λέοναρντ.

Olivier CHOUCHANA via Getty Images

Τα τείχη αυτών των κτιρίων κοσμούνταν επίσης από έγγραφα, αποκόμματα ειδήσεων και φωτογραφίες που σχετίζονται με το πριγκιπάτο και την ιστορία του - συμπεριλαμβανομένης της εποχής του 1977 όταν ο πρίγκιπας Λέοναρντ κήρυξε πόλεμο εναντίον της Αυστραλίας.

Οταν έμαθε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση εκδίωκε το πριγκιπάτο για μη καταβληθέντες φόρους, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε τη γνώμη της δικής του κυβέρνησης και, αντί να πληρώσει, αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο. Το πώς σκόπευε να διεξαγάγει τη μάχη δεν ήταν ξεκάθαρο, δεδομένου ότι η Βασιλική Δύναμη Αμυνας του Hutt River ιδρύθηκε 11 χρόνια αργότερα.

Αυτή η δύναμη περιελάμβανε έναν στρατό, ένα ναυτικό και ένα στρατιωτικό κολέγιο, το οποίο ανέπτυξε εγχειρίδια πυροβολικού και εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο εντυπωσιακά που υιοθετήθηκαν από συνεργάτες του αμερικανικού στρατού, όπως ισχυρίζεται η επίσημη ιστοσελίδα του Hutt River.

Olivier CHOUCHANA via Getty Images

Ο «πόλεμος» του Πρίγκιπα Λέοναρντ εναντίον της Αυστραλίας διήρκεσε μόνο λίγες μέρες, αλλά αυτή η παράτολμη επίδειξη δύναμης δεν μπόρεσε να αποτρέψει την Αυστραλιανή Υπηρεσία Φορολογίας, η οποία συνέχισε να εκδιώκει το πριγκιπάτο για τους απλήρωτους λογαριασμούς, οι οποίοι έστω και καθυστερημένα προκάλεσαν την παράδοσή του την περασμένη εβδομάδα.

Αν και απογοητευμένος, ο διάδοχος Γκέιμ Κάσλεϊ λέει ότι είναι «πολύ περήφανος» για αυτό που πέτυχε ο πατέρας του και ήλπιζε ότι την ιστορία του θα θυμόταν οι επόμενες γενιές.

«Αυτό που δημιούργησε εδώ τα τελευταία 50 χρόνια είναι καταπληκτικό, είναι πραγματικά μια μοναδική ιστορία για την οποία έχουν διαβάσει άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και δεν θα ξεχάσουν ποτέ» κατέληξε.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή