Αυστραλία: Ο Σ. ​​Μόρισον παραιτείται από ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος μετά την ήττα του στις εκλογές

Καθώς ο Άντονι Αλμπανέζε ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος Εργατικός πρωθυπουργός της χώρας από το 2007.
Ο Σκοτ Μόρισον παραδέχτηκε την ήττα του
Ο Σκοτ Μόρισον παραδέχτηκε την ήττα του
Asanka Ratnayake via Getty Images

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ ​​Μόρισον, παραδέχτηκε την ήττα του στις εκλογές και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας ότι αποδέχεται την ετυμηγορία των ψηφοφόρων.

«Στους συναδέλφους μου απόψε, που είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολα νέα και έχασαν τις θέσεις τους απόψε, εγώ ως αρχηγός αναλαμβάνω την ευθύνη για τις νίκες και τις ήττες», είπε.

«Αυτό είναι το βάρος και αυτό είναι ευθύνη της ηγεσίας.

«Ως αποτέλεσμα, θα παραδώσω την ηγεσία στην επόμενη συνεδρίαση του κόμματος για να διασφαλίσω ότι το κόμμα μας μπορεί να πάει μπροστά υπό νέα ηγεσία, κάτι που είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει.

Είχα το μεγάλο προνόμιο να ηγούμαι αυτού του μεγάλου κόμματος και να ηγούμαι αυτού του μεγάλου έθνους».

Ο Σκοτ Mόρισον, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός στις 24 Αυγούστου 2018, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Αντονι Αλμπανέζι ο οποίος θα ορκιστεί πρωθυπουργός αφού το Εργατικό κόμμα του πέτυχε την πρώτη εκλογική νίκη από το 2007.

”Θέλω να ενώσω τη χώρα”, λέει ο αρχηγός των Εργατικών Αντονι Αλμπανέζι

O Aντονι Αλμπανέζι
O Aντονι Αλμπανέζι
Jaimi Joy via Reuters

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα με αρχηγό του τον Αντονι Αλμπανέζι είναι ο νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών στην Αυστραλία, σύμφωνα με πρόβλεψη του δικτύου ABC.

Με καταμετρημένο το 55% των ψήφων, οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 72 έδρες στη Γερουσία, όπου για την πλειοψηφία απαιτούνται 76, ενώ ο συντηρητικός συνασπισμός υπό τον Μόρισον 52. Ανεξάρτητοι και οι Πράσινοι έχουν 11, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καναλιού, ενώ άλλες 16 έδρες παραμένουν αμφίβολες.

Ο αρχηγός των Εργατικών δήλωσε ότι θέλει να ενώσει τους Αυστραλούς καθώς έκανε τα πρώτα σχόλιά του μετά την νίκη του κόμματός του.

″Θέλω να ενώσω τη χώρα”, είπε ο Αλμπανέζι στους δημοσιογράφους καθώς έφευγε από το σπίτι του για να μεταβεί σε εκδήλωση για τα επινίκια στο Σίδνεϊ.

″Νομίζω ότι ο λαός θέλει να ενωθεί, να αναζητήσει το κοινό μας συμφέρον, να κοιτάξει προς την κατεύθυνση αυτού του κοινού σκοπού. Νομίζω ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη πόλωση, αυτό που επιθυμούν είναι να ενωθούμε ως έθνος και σκοπεύω να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας”, είπε ο ίδιος.

Πηγή: news.com.au, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP