ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2020 08:55 EET | Updated 10/02/2020 08:58 EET

Αυστραλία: Ρεκόρ βροχής και πλημμύρες έσβησαν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στη χώρα

Τα αποθέματα νερού στο Σίδνεϊ έχουν αναπληρωθεί μετά από χρόνια ξηρασίας.

Brook Mitchell via Getty Images

Στο Σύδνεϊ της Αυστραλίας σημειώθηκε η πιο μεγάλη βροχόπτωση των τελευταίων 30 ετών, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες αλλά βάζοντας παράλληλα τέλος σε δύο από τις καταστροφικότερες δασικές πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία.

Σύμφωνα με το μετεωρολιγικό πρακτορείο της χώρας 391,6 χιλιοστά βροχής έπεσαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στο Σίδνεϊ, τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο από τη μέση βροχόπτωση για τον Φεβρουάριο.

Brook Mitchell via Getty Images

Περίπου 100.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πλημμύρα θα μπορούσε να επικίνδυνη για τη ζωή των κατοίκων.

Ωστόσο η βροχή αυτή λειτούργησε και ευεργετικά. Πλέον μόνο 17 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίονονται σε όλη την πολιτεία, που έχει παραδοθεί στις φλόγες τους τελευταίους μήνες.

Mark Evans via Getty Images

Η Δασοπυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Νότιας Ουαλίας τόνισε τη Δευτέρα ότι οι βροχές έσβησαν περισσότερες από 30 πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λέγοντας ότι πρόκειται για «τα πιο θετικά νέα που είχαμε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα».

Το τελευταίο μέτωπο που σβήστηκε ήταν αυτό στο όρος Γκόσπερς βορειοδυτικά του Σίδνεϊ. Από τον Οκτώβριο είχε κάψει 512.000 εκτάρια γης και θεωρείτο ως μια τεράστια φωτιά που ήταν «πολύ μεγάλη για να σβήσει».

Mark Evans via Getty Images

Την Κυριακή, η πυρκαγιά στο Κάροουαν, γύρω από την πόλη Σολχέβεν, επίσης κατασβέστηκε. Εκαιγε για 74 ημέρες, καταστρέφοντας σχεδόν 500.000 εκτάρια γης και 312 σπίτια.

Ωστόσο, το Γραφείο Μετεωρολογίας προειδοποίησε ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε πλημμύρες και ότι τα γρήγορα κινούμενα νερά μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες από συντρίμμια.

Mark Evans via Getty Images

 

Τα αποθέματα νερού στην περιοχή έχουν επίσης αναπληρωθεί μετά από χρόνια ξηρασίας.

Το φράγμα Γουαραγκάμπα, το οποίο προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του νερού του Σύδνεϊλ, έχει σχεδόν 70% πληρότητα. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν μόλις στο 42% μετά από ένα από τα μια χρονιά-ρεκόρ για την ξηρασία.

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει έντονη προειδοποίηση για τις καιρικές συνθήκες για ολόκληρη την ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, την πιο πολυπληθή πολιτεία της Αυστραλίας.

Μόνο στο Σίδνεϊ, τουλάχιστον 200 άτομα διασώθηκαν από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης το σαββατοκύριακο.

Mark Evans via Getty Images

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που βρίσκονταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο που καταπλακώθηκε από δέντρο στο κέντρο της πόλης το απόγευμα της Κυριακής.

Οι σιδηροδρομικές και πορθμειακές υπηρεσίες στο Σίδνεϊ διέκοψαν επίσης τη λειτουργία τους ενώ δεκάδες σχολεία έκλεισαν.

Χιλιάδες άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και περιμένουν εντολές από τις αρμόδιες αρχές.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι αναμένονται παλιρροιακά κύματα τις επόμενες ημέρες, τα οποία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις πλημμύρες.

(με πληροφορίες από BBC)