ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2020 08:48 EEST | Updated 01/07/2020 08:49 EEST

Αυστραλία: Σε νέο lockdown 300.000 κάτοικοι στα προάστια της Μελβούρνης

Φόβοι για πρόωρο δεύτερο κύμα της επιδημίας, σε μια χώρα που τα πήγαινε εξαιρετικά έως τώρα.

Darrian Traynor via Getty Images

Οι αρχές της Αυστραλίας θα επιβάλλουν νέο lockdown σε περίπου 300.000 άτομα στα προάστια βόρεια της Μελβούρνης για ένα μήνα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, για να περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης, μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της χώρας.

Η Αυστραλία έχει πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από πολλές χώρες στην πανδημία, με περίπου 7.830 κρούσματα και 104 θανάτους, αλλά η πρόσφατη άνοδος προκάλεσε φόβους για ένα δεύτερο κύμα COVID-19.

Darrian Traynor via Getty Images

Από τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι σε περισσότερα από 30 προάστια της Μελβούρνης θα επιστρέψουν στους περιορισμούς του τρίτου σταδίου - το τρίτο αυστηρότερο επίπεδο μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι θα περιορίζονται στο σπίτι και θα βγαίνουν μόνο για τα ψώνια τους, για να πάνε στον γιατρό, στην εργασία τους ή για σωματική άσκηση.

Οι περιορισμοί θα συνοδεύονται από ένα μπαράζ τεστ για κορονοϊό, το οποίο οι αρχές ελπίζουν ότι θα επεκταθεί στο ήμισυ του πληθυσμού της πληγείσας περιοχής. Τα μέτρα αυτά έρχονται την ώρα που αίρονται οι περιορισμοί στην υπόλοιπη πολιτεία της Βικτώρια, με εστιατόρια, γυμναστήρια και κινηματογράφους να ανοίγουν ξανά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Βικτώρια κατέγραψε 73 νέα κρούσματα την Τρίτη και 75 τη Δευτέρα. Ο κυβερνήτης Ντάνιελ Αντριους προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η επιστροφή ευρύτερων περιορισμών σε όλη την πόλη παραμένει πιθανή.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην πολιτεία συνδέθηκε με μέλη του προσωπικού ξενοδοχείων, που στέγαζαν επαναπατρισθέντες ταξιδιώτες, για τους οποίους δεν ακολουθήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα καραντίνας. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν έρευνα για το θέμα.

Daniel Pockett via Getty Images

Ορισμένες άλλες πολιτείες και περιοχές της Αυστραλίας ετοιμάζονται να ανοίξουν τα σύνορά τους, αλλά εφαρμόζουν περιορισμούς και μέτρα καραντίνας για τους πολίτες της Βικτώρια, καθώς ξεκινά η περίοδος των σχολικών διακοπών.

Η Νότια Αυστραλία, η πέμπτη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, είχε μόλις τρία κρούσματα τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, επικαλούμενη την άνοδο των λοιμώξεων, την Τρίτη ακύρωσε το προγραμματισμένο άνοιγμα της προς άλλα μέρη του έθνους.

Daniel Pockett via Getty Images

Η Νέα Νότια Ουαλία (NSW), η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας, έχει σταματήσει να κλείνει τα σύνορά της στους κατοίκους της Βικτώρια, αλλά σε όσους φτάνουν εκεί για διακοπές από περιοχές με πολλά κρούσματα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 11.000 δολάρια Αυστραλίας ή να ποινή φυλάκισης εάν εντοπιστούν.

(με πληροφορίες από Reuters)