ΔΙΕΘΝΕΣ
11/04/2019 09:27 EEST

Αυστραλία: Στις 18 Μαΐου οι βουλευτικές εκλογές

Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομία, στη φορολογία, στην κλιματική αλλαγή και στις ανισότητες.

Australian Associated Press

Οι ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία θα διεξαχθούν τη 18η Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον.

Ο Μόρισον έκανε την αναγγελία αυτή αφού συναντήθηκε με τον Πίτερ Κόσγκρουβ, γενικό κυβερνήτη ― αντιπρόσωπο της βασίλισσας της Βρετανίας, δηλαδή την αρχηγό του Κράτους της Αυστραλίας ― για να συμφωνηθεί η διάλυση της κάτω Βουλής και να αρχίσει η διαδικασία της προκήρυξης των εκλογών.

Η συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας του Μόρισον θα είναι πλέον υπηρεσιακή.

Περίπου 16 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η συμμετοχή στη διαδικασία είναι υποχρεωτική και η αποχή επισύρει χρηματικό πρόστιμο.

Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αναδείξουν 151 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένα περισσότερο από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, έπειτα από την αναμόρφωση του σώματος λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

Η επόμενη κυβέρνηση της Αυστραλίας θα σχηματιστεί από όποιο κόμμα εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών (τουλάχιστον 76) στην κάτω Βουλή και θα ασκήσει τα καθήκοντά της για τρία χρόνια.

Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομία, στη φορολογία, στην κλιματική αλλαγή και στις ανισότητες.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μόρισον και τη συμμαχία του (Συντηρητικοί, Εθνικό Κόμμα) να οδεύουν σε οδυνηρή ήττα από το Εργατικό Κόμμα έπειτα από χρόνια στην εξουσία και δύο εσωκομματικά πραξικοπήματα που οδήγησαν σε αντικαταστάσεις των πρωθυπουργών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την οικονομία, αυτή όμως παρουσιάζει ενδείξεις επιβράδυνσης. Η κατανάλωση μειώθηκε, ενώ και οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να υποχωρούν, έπειτα από μια μακρά περίοδο θεαματικής ανόδου τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Sponsored Post