ΔΙΕΘΝΕΣ
21/05/2019 12:24 EEST | Updated 21/05/2019 14:01 EEST

Αυστρία: Πρόταση μομφής κατά του Κουρτς θα στηρίξει το συγκυβερνών FPO

Στα «σχοινιά» ο συντηρητικός ηγέτης μετά το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πρώην αντικαγκελάριό του.

ASSOCIATED PRESS

Ετοιμο να στηρίξει την πρόταση μομφής κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίζεται το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), όπως γνωστοποίησε ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Χέρμπερτ Κικλ.

Ενα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Κουρτς και ο Κικλ, τον οποίο ο Αυστριακός καγκελάριος θέλει να αποπέμψει, τόνισε στην εφημερίδα Oesterreich ότι σε περίπτωση που όντως κατατεθεί η πρόταση αυτή, το FPO θα τη στηρίξει.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυστρίας όρισε την 27η Μαΐου ημέρα κατά την οποία θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Ο Βόλφγκανγκ Σόμποτκα, ο οποίος ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα (OVP) όπως και ο Κουρτς, διευκρίνισε την Τρίτη ότι έκρινε πως είναι καλύτερο η πρόταση δυσπιστίας να εξεταστεί μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε την προηγούμενη Παρασκευή στην Αυστρία και στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην επικεφαλής του FPO Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, η κυβέρνηση συνασπισμού του Κουρτς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και έχει πλέον αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβριο.

Αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο νεαρός καγκελάριος της Αυστρίας θα δεχθεί πλήγμα στην εικόνα του καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρίση για να ενισχύσει το κόμμα του.

«Θα ήταν σχεδόν αφελές από την πλευρά του Κουρτς αν πίστευε ότι εμείς, το FPO, τον εμπιστευόμαστε έπειτα από την έλλειψη εμπιστοσύνης που επέδειξε εκείνος απέναντι μας», επεσήμανε ο Κικλ. «Όσοι μας εμπιστεύονται θα λαμβάνουν εμπιστοσύνη και όσοι μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία θα αντιμετωπίζονται με δυσπιστία», πρόσθεσε.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, έδειξε ότι η δημοτικότητα του FPO μειώθηκε κατά 5 μονάδες στο 18%, ενώ αντίθετα το Λαϊκό Κόμμα (OVP) του Κουρτς εμφάνισε άνοδο 4 μονάδων στο 38%.

Πηγή: ΑΠΕ