Αυστριακό «μπλόκο» στην Τουρκία για το PESCO

H Βιέννη απέρριψε τουρκικό αίτημα συμμετοχής σε βασικό πρότζεκτ πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.
Ομαδική φωτογραφία των ηγετών της ΕΕ EU στα εγκαίνια της PESCO που έχει σαν στόχο τηνενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας στην Ευρώπη. (14 Δεκεμβρίου, 2017. REUTERS/Yves Herman)
Ομαδική φωτογραφία των ηγετών της ΕΕ EU στα εγκαίνια της PESCO που έχει σαν στόχο τηνενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας στην Ευρώπη. (14 Δεκεμβρίου, 2017. REUTERS/Yves Herman)
Yves Herman via Reuters

Η Αυστρία είπε όχι σε επίσημο αίτημα της Άγκυρας τον Μάιο να συμμετάσχει σε μία από τις βασικότερες πολιτικές άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, γνωστή ως το πλαίσιο μόνιμης δομημένης συνεργασίας (PESCO) με αιτιολόγηση την υπονόμευση των δημοκρατικών αξιών και δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την αυστριακή Υπουργός Αμύνης, Κλαούντια Τάνερ, η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης που ισχύουν για τρίτες χώρες.

″Το άρθρο 2 της συνθήκης ορίζει σαφώς ότι το τρίτο κράτος πρέπει να μοιράζεται τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ και πρέπει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την ΕΕ″, δήλωσε η Tanner στη Welt am Sonntag.

Η Tanner τόνισε επίσης ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για βασικά θέματα άμυνας και ασφάλειας. ″Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην αμυντική πολιτική της ΕΕ στο εγγύς μέλλον″.

Η ΕΕ ξεκίνησε να δέχεται τρίτες χώρες στη PESCO το φθινόπωρο του 2020 ώστε να προάγει την συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και να «βελτιώσει την στρατιωτική κινητικότητα εντός και πέραν της ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε τον Μάιο, ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία ήδη συμμετέχουν στην PESCO.

Αξίζει να τονιστεί πως σημαντική παράμετρος για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας είναι οι εντάσεις με την χώρα μας σε διπλωματικό επίπεδο.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο EURACTIV, ο Ιλκε Τοϊγκούρ του γερμανικού ινστιτούτου για Ζητήματα Διεθνούς Ασφάλειας (SWP): «Λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας και Τουρκίας-Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την κατρακύλα των δημοκρατικών αξιών στην Τουρκία, ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοιου είδους συνεργασία».

Πηγή: EURACTIV

Δημοφιλή