ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/09/2020 16:43 EEST

Αυτά είναι τα νέα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης

Παραδόθηκαν τα πρώτα 18 νέα λεωφορεία, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Huffpost GR

Πολύ πιο ποιοτικό, άνετο και πιο άμεσο συγκοινωνιακό έργο, αποκτά η Θεσσαλονίκη. Σήμερα, παραδόθηκαν τα πρώτα 18 από τα συνολικά 230 λεωφορεία που θα κυκλοφορούν στην πόλη, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 14 αποκτήθηκαν με leasing (μακροχρόνια μίσθωση) από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ τέσσερα αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τον Δήμο Λειψίας, στη Γερμανία.

Συνολικά με leasing προστίθενται στο στόλο του ΟΑΣΘ 180 λεωφορεία, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αγοράσει από τη Λειψία ακόμα 50 λεωφορεία. Κι ακόμα, μετά τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ, κυκλοφορούν ήδη επιπλέον 120 νέα λεωφορεία στην πόλη

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη δεν είναι αυτή που αρμόζει σε μία πόλη, που θέλουμε να λέμε ότι είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι εμείς παραλάβαμε μία κατάσταση πολύ δύσκολη. Μόλις 212 λεωφορεία. Αμέσως μεταφέραμε συγκοινωνιακό έργο και πήραμε επιπλέον λεωφορεία των ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα σήμερα να κυκλοφορούν 350 λεωφορεία. Μέχρι το τέλος του χρόνου – και από σήμερα βλέπουμε τα πρώτα λεωφορεία – θα  κυκλοφορούν 550 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Όσα δηλαδή χρειάζεται η Θεσσαλονίκη, για να έχει σοβαρές, ασφαλείς και αξιόπιστες συγκοινωνίες,» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «το μακροπρόθεσμο πλάνο είναι ο μεγάλος διαγωνισμός, που θα γίνει για ανανέωση του στόλου στις δύο μεγάλες πόλεις, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Huffpost GR
 

Πάντως και ο Δήμος Θεσσαλονίκης κινήθηκε ταχύτατα, καθώς από τον Δεκέμβριος του 2019, που ενημερώθηκε από τον Δήμο της Λειψίας ότι υπάρχουν διαθέσιμα κάποια λεωφορεία, τον Μάιο του 2020, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας και τώρα ξεκίνησαν οι παραλαβές.