«Αυτή η μάχη είναι τρέλα»: Η κόντρα Σαλβίνι - Μακρόν στα άκρα

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα προειδοποιεί ότι θα υπάρχουν συνέπειες.

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις Ιταλίας και Γαλλίας ενόψει των Ευρωεκλογών, που διεξάγονται τον ερχόμενο Μάιο. Την Πέμπτη η Γαλλία απέσυρε τον πρέσβη της από τη Ρώμη για πρώτη φορά από το 1940, όταν ο Μπενίτο Μουσολίνι κήρυξε τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή τη φορά ο πόλεμος είναι λεκτικός, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Δεχόμαστε επανειλημμένες κατηγορίες, αβάσιμες επιθέσεις και εξωφρενικούς ισχυρισμούς από τη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας», αναφέρει το υπουργείο.

Από τον προηγούμενο μήνα η κατάσταση δείχνει να είναι τεταμένη. Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε τον περασμένο μήνα, ότι πολύ σύντομα η Γαλλία θα ξεφορτωθεί έναν «απαίσιο πρόεδρο», ρίχνοντας το μπαλάκι στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο δεύτερος με τη σειρά του, παρομοίωσε τον εθνικισμό με λέπρα, ενώ τόνισε ότι όσοι λαϊκιστές τον θεωρούν εχθρό τους, έχουν δίκιο.

Tο κερασάκι στην τούρτα, όμως, αποτέλεσε η συνάντηση του Ιταλού αναπληρωτή πρωθυπουργού Λουίτζι Ντι Μάιο με τα «κίτρινα γιλέκα» του Παρισιού την προηγούμενη Τρίτη. «Ο άνεμος της αλλαγής έχει διαπεράσει τις Άλπεις», ήταν το μήνυμά του, οξύνοντας τα πνεύματα.

POOL New / Reuters

Η ρήξη στις σχέσεις των δύο κρατών απειλεί και τον κόσμο της τέχνης. Η κληρονομιά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι - μια μακρά διένεξη μεταξύ της Ιταλίας, όπου ο αναγεννησιακός δάσκαλος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, και της Γαλλία, όπου αναζητούσε καταφύγιο και πέθανε – γίνεται ακόμα εντονότερη.

Το Λούβρο - όπου βρίσκεται το πιο διάσημο έργο του Ντα Βίντσι, η Μόνα Λίζα και θαυμάζεται από περίπου 20.000 ανθρώπους την ημέρα - σχεδιάζει μια έκθεση τον Οκτώβριο για να τιμήσει την 500η επέτειο από το θάνατό του μεγάλου ζωγράφου. Η Ρώμη οφείλει να δανείσει, μεταξύ άλλων έργων, και τον διάσημο «Άνθρωπο του Βιτρούβιου» που δεν εκτίθεται σε εκθέσεις συχνά. Ωστόσο, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Λούτσια Μπορντσόνι, απειλεί να ακυρώσει το δάνειο που έχει συμφωνηθεί, ενώ παράλληλη ζητά και ιταλικά εκθέματα βρίσκονται στο Λούβρο.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα, ο οποίος εγκατέλειψε την πολιτική για να διδάξει στο Παρίσι, λέει ότι μετά τα τελευταία δύο χρόνια, τίποτα δεν τον εκπλήσσει πια, αλλά προειδοποιεί ότι οι συνέπειες και για τις δύο χώρες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές .

Ο Ενρίκο Λέττα με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ
Ο Ενρίκο Λέττα με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ
ASSOCIATED PRESS

«Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι δύο υπερδυνάμεις του πολιτισμού στην Ευρώπη», συνεχίζει. «Πρέπει να συνεργαστούμε για μεγάλα ζητήματα. Ο κόσμος έχει γίνει πολύ μεγαλύτερος από ό,τι ήταν. Σήμερα, ο κόσμος είναι τεράστιος, η Ιταλία, η Γαλλία και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να γίνουν μια γροθιά. Αυτή η διένεξη είναι τρέλα», δήλωσε στο CNN, προβλέποντας ότι δείχνει απίθανη η συμφιλίωση τους μέχρι τον Μάιο. Υποστήριξε τον Μακρόν έναντι του λαϊκισμού και της Λε Πεν, ενώ τόνισε ότι οι Ιταλοί λαϊκιστές έψαχναν απεγνωσμένα για έναν εχθρό ενόψει ευρωεκλογών. Και ο Μακρόν ήταν ο κατάλληλος.

Η διαμάχη μπορεί να απειλήσει το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή