LIFE

Αυτή η ομάδα εθελοντών «δίνει χρώμα» στη ζωή μη προνομιούχων παιδιών

Εδώ και περίπου οκτώ χρόνια μια ομάδα εθελοντών μια φορά τον μήνα παίρνει τα πινέλα της και πάντα χαμογελαστή, δίνει ένα ραντεβού έξω από ιδρύματα, δομές, στέγες ανηλίκων, νοσοκομεία. Είναι οι «Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά» που χαρίζουν χαρά σε μη προνομιούχα παιδιά, σύμφωνα με εκείνους .

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εμπνεύστρια της ιδέας, Ειρήνη Κουρτζέλλη, οι «Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά» φιλοτεχνούν πίνακες που προσφέρουν όπου διαμένουν αυτά τα παιδιά και κατά την παράδοση των έργων διοργανώνουν μικρές γιορτές με διάφορα δρώμενα, όπως ζωγραφική, face painting, αφήγηση παραμυθιών.

«Ξεκινήσαμε το 2010 και είμαστε εν δράσει για τα παιδιά που δεν τους χαμογέλασε η ζωή και πολλές φορές είναι αποκλεισμένα από αυτό που λέμε τέχνη. Είμαστε μια εθελοντική ανοιχτή ομάδα, που σκοπό της έχει να κάνει πιο έγχρωμη την ζωή κάποιων παιδιών που το έχουν ανάγκη. Πολλές φορές μας ζητούν θέματα που αγαπούν τα ίδια, όπως για παράδειγμα διάστημα, τους ήρωες της Ντίσνεϊ, όλες τις ηπείρους και διάφορα άλλα. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που συμμετέχουν και τα ίδια τα παιδιά στη διαδικασία της ζωγραφικής, ενώ κάποια εμπνέονται από τη δράση μας και παρακολουθούν μαθήματα σχεδίου. Εξάλλου, αυτός είναι κι ο στόχος μας. Εκτός από το χρώμα που δίνουν στους γκρίζους τοίχους είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη, να την αγαπήσουν», λέει η Κουρτζέλλη.

Αυτό που κυρίως δημιουργεί η ομάδα εθελοντών είναι τοιχογραφίες σε χώρους που είναι εξωτερικοί, αλλά και εσωτερικοί. «Οι πρωτομάστορες επισκέπτονται τον χώρο, δημιουργούν το αρχικό σχέδιο και την επόμενη μέρα πηγαίνει η ομάδα και ολοκληρώνει τη ζωγραφιά. Σε τρεις μέρες έχουμε έτοιμες τοιχογραφίες. Αυτό δίνει πολλή μεγάλη χαρά στα παιδιά αλλά και στους εργαζομένους των χώρων όπου επισκεπτόμαστε. Όπως μας έχουν πει όλοι, αλλάζει η διάθεσή τους καθώς το περιβάλλον όπου κινούνται γίνεται πολύ πιο ευχάριστο» συμπληρώνει η κ. Κουρτζέλλη και εξομολογείται μια από τις πολλές συγκινητικές στιγμές που έχει βιώσει όλα αυτά τα χρόνια.

«Δεν θα ξεχάσω μια περίπτωση ενός παιδιού των φαναριών το οποίο σε μια δράση στην οδό Αθηνάς ήρθε δίπλα μας, άρπαξε τα πινέλα και ήθελε κι εκείνο να ζωγραφίσει. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή γιατί τότε βλέπεις πως δίνεις κίνητρο σε ένα παιδί να αγαπήσει την τέχνη, να δημιουργήσει».

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κουρτζέλλη η 20μελής ομάδα απαρτίζεται από επαγγελματίες κι ερασιτέχνες ζωγράφους, παιδαγωγούς, απόφοιτους Καλών Τεχνών, αλλά κυρίως από ανθρώπους που αγαπούν τα παιδιά. «Είμαστε κυρίως στην Αθήνα αλλά όταν μας καλούν και εκτός δραστηριοποιούμαστε και σε άλλες πόλεις κοντινές. Για αυτό και καλούμε και τους κατοίκους όλων των περιοχών και πόλεων στην Ελλάδα να δημιουργήσουν τις δικές τους μικρές ομάδες για να μοιράζουν χαμόγελα και ενθουσιασμό σε όλα τα παιδιά».

Όπως χαρακτηριστικά λέει η κ. Κουρτζέλλη θα συνεχίσουν τη δράση τους και τα επόμενα χρόνια αφού «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποζημίωση και αμοιβή για εμάς από το να βλέπουμε παιδικά χαμόγελα. Κι επειδή για εμάς το νόημα της ζωής είναι προσφορά κι ειδικά να κάνουμε το κόσμο των παιδιών πολύχρωμο και αισιόδοξο».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)