Αυτή η πόλη πνιγόταν στα σκουπίδια - Τώρα αποτελεί έναν παραδεισένιο προορισμό

Πως έλυσαν το πρόβλημα με τους τόνους απορριμάτων.
Yahoo India Lifestyle

Πριν από μερικά χρόνια, η τουριστική πόλη Αλαπούζα στην νότια Ινδία πνιγόταν στα σκουπίδια. Το 2012, οι κάτοικοι υπέφεραν από την δυσοσμία, την ρύπανση των υπόγειων υδάτων αλλά και τις ασθένειες που εξαπλώνονταν από τα κουνούπια στο χώρο της Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Βουνά σκουπιδιών είχαν συσσωρευτεί σε μια πόλη που ζει από τον τουρισμό. Τα γραφικά κανάλια της, η άμεση πρόσβαση στο διάσημο δίκτυο των πλωτών οδών της Κεράλα και η φυσική ομορφιά της δεν την έχουν μετατρέψει τυχαία σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Την αποκαλούν η Βενετία της Ανατολής.

Βουνά σκουπιδιών είχαν συσσωρευτεί σε μια πόλη που ζει από τον τουρισμό

Σχεδόν 120.000 τουρίστες επισκέφθηκαν το Alappuzha το 2017, κυρίως με σκοπό να νοικιάσουν ένα σκάφος στο χώρο για να ανακαλύψουν την περιοχή πάνω στο νερό. Το πρόβλημα με τους τόνους σκουπιδιών όμως αμαυρώνουν την φήμη της περιοχής και απειλεί και την οικονομία της περιοχής.

Μετά από πολύ πίεση δημιουργήθηκε μια ομάδα από πολιτικές, ακαδημαϊκές και διάφορες άλλες οργανώσεις οι οποίες δημιούργησαν από κοινού την εκστρατεία «Nirmala Nagaram» που σημαίνει «Καθαρό Σπίτι».

Βουνά σκουπιδιών είχαν συσσωρευτεί σε μια πόλη που ζει από τον τουρισμό

Η συνταγή της επιτυχίας: Η διάθεση των αποβλήτων θα είναι αποκεντρωμένη

«Βρήκαμε επιτέλους μια διέξοδο στο πρόβλημά μας», λέει ο Μουρακάντ Ραδακρισνάν, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην περιοχή. Είναι 47 ετών και εδώ και 8 χρόνια μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλαπούζας. Η πόλη έχει ήδη κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για την επαναστατική διαχείριση των αποβλήτων τους και είναι μία από τις 5 πόλεις του κόσμου που αποτελούν πρότυπο σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πως τα κατάφεραν

Η αλλαγή έγινε σχεδόν μέσα σε μια νύχτα. Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων έκλεισε και οι κάτοικοι μετέτρεψαν τα σκουπίδια τους σε.. ενέργεια!

Λίγο μετά την έναρξη της εκστρατείας, μια ομάδα διοργανωτών πήγε από πόρτα σε πόρτα και ενημέρωσε τους κατοίκους για το πώς να χρησιμοποιήσουν μια μονάδα βιοαερίου για την εξόρυξη ενέργειας από τα απόβλητά τους.

Από ένα μεγάλο χώρο υγειονομικής ταφής δημιουργήθηκαν 24 μικρές

Υπάρχουν κέντρα κοινοτικής κομποστοποίησης σε μεγάλους δρόμους της πόλης, συνολικά 24, όπου οι κάτοικοι μπορούν να απορρίψουν τα απόβλητά τους.

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία και αποτελεί έναν πολύ άμεσο και σημαντικό τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης.

Βουνά σκουπιδιών είχαν συσσωρευτεί σε μια πόλη που ζει από τον τουρισμό

Υπάρχουν είκοσι τετράγωνα κουτιά, στα οποία στοιβάζονται εναλλάξ οργανικά απόβλητα και ξηρά φύλλα και ψεκάζονται με βιο-οργανισμούς οι οποίοι επιταχύνουν τη διαδικασία κομποστοποίησης.

Κάθε κουτί διαθέτει συνολικά 2 τόνους κομποστοποίησης. Μέσα σε 90 ημέρες, τα σκουπίδια μετατρέπονται σε πλούσιο, σε θρεπτικά συστατικά, χούμο.

Βουνά σκουπιδιών είχαν συσσωρευτεί σε μια πόλη που ζει από τον τουρισμό

Σε μερικές περιοχές μπορείς να διακρίνεις ένα με δύο σκουπίδια ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης, Πρεμ, δείχνει αισιόδοξος.

«Συνήθως χρειάζονται δεκαετίες για να αλλάξουν οι συμπεριφορές και οι συνήθειες των ανθρώπων αλλά εμείς το καταφέραμε σε μόλις 2 με 3 χρόνια. όλα εξαρτώνται από αυτούς πλέον».

(Το κείμενο μεταφράστηκε από την Γερμανική HuffPost)