Αυτοδιοίκηση: Αναγκαία προϋπόθεση αλλαγής με βιώσιμα εκσυγχρονιστικά προγράμματα ανάπτυξης και ανανέωσης

Αυτοδιοίκηση: Αναγκαία προϋπόθεση αλλαγής με βιώσιμα εκσυγχρονιστικά προγράμματα ανάπτυξης και ανανέωσης
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Η επίσπευση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, έχει βάλει «φωτιά» στα στρατηγεία τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των υπαρχόντων και νεοσύστατων συνδυασμών.

Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με την απλή αναλογική πυροδοτεί ποικίλα σενάρια διότι το συγκεκριμένο σύστημα τροφοδοτεί και ενισχύει προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, ενώ δεν πρέπει να λησμονούνται οι δυσαρεστημένοι, οι παραπονούμενοι και οι διαφωνούντες, που πιθανόν να εμφανιστούν με ξεχωριστό συνδυασμό και απώτερο στόχο, μέσα από πολιτικού τύπου παζάρια, να έχουν ισχυρότερο λόγο και ρόλο, την «επόμενη μέρα».

Ενώ πολλοί θεωρούν ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον Μάιο του 2019 είναι αρκετό, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και γι’ αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει οι «ζυμώσεις» και οι «επαφές» για την καταγραφή των προθέσεων, συγκεκριμένων προσώπων και για την καλύτερη δυνατή συγκρότηση, τουλάχιστον, του βασικού κορμού ενός συνδυασμού.

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αναδεικνύονται ως μία ενδιαφέρουσα πολιτική αναμέτρηση διότι τα αποτελέσματα τους θα φέρουν σημαντικές μεταβολές και ανατροπές, επηρεάζοντας το μείγμα πολιτικής τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και την κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Είναι λογικό ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των εκάστοτε συνδυασμών να επικεντρώνεται στην επιλογή των ικανότερων και καταλληλότερων προσώπων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά και να συμμετάσχουν στα υπό σύσταση ψηφοδέλτια αφενός στις πρωτεύουσες των νομών αφετέρου στους μεγαλύτερους δήμους, από άποψη πληθυσμού ή και επιφάνειας. Στο συγκεκριμένο σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μικρός δήμος σε εθνικό επίπεδο είναι ένας μεγάλος δήμος σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Ποιοι, όμως, χαρακτηρίζονται ως ικανοί και κατάλληλοι για τη συμμετοχή τους σ’ ένα ψηφοδέλτιο;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, δίνεται από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι:

· αμφισβητούν και σε αρκετές περιπτώσεις θεωρούν αποτυχημένο το υπάρχον μοντέλο επιλογής συμμετεχόντων στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών.

· αναζητούν νέα ικανά και άφθαρτα πρόσωπα, αποδεσμευμένα από κομματικούς μηχανισμούς και πολιτικές υποχρεώσεις.

Γι’ αυτό το λόγο, οι αρμόδιοι επιλογής υποψηφίων, για όλες τις θέσεις και σε όλα τα επίπεδα πρέπει :

· να αναδείξουν νέα πρόσωπα, που θα συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

· να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμιστικές και στις εκσυγχρονιστικές ιδέες τους ανάπτυξης και εύρυθμης λειτουργία.

· να αφουγκραστούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών

· να μεριμνήσουν για την ύπαρξη προσώπων που διαθέτουν αναγνωρισιμότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

· να αξιοποιήσουν την προηγούμενη αυτοδιοικητική γνώση, εμπειρία και ικανότητα επιτυχημένων στελεχών

· να αναδείξουν τα τοπικά προβλήματα και να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις μέσω βιώσεων προγραμμάτων.

Απώτερος στόχος πρέπει να είναι είτε η δημιουργία φρέσκων συνδυασμών, με βιώσιμα εκσυγχρονιστικά προγράμματα ανάπτυξης και ανανέωσης, είτε η συνεργασία με συνδυασμούς που έχουν δυναμική στόχευση στο πολίτη και στην αλλαγή ενός αντικοινωνικού και ιδιοτελούς αυτοδιοικητικού μοντέλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε στρατηγικές μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού που έχουν τόσο ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα