Αυτοί που επιστρέφουν. Πως είναι όταν Σύροι γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους

Αυτοί που επιστρέφουν. Πως είναι όταν Σύροι γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους

Την ώρα που στο Σάλτσμπουργκ αποφάσιζαν για την ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, κάποιοι Σύροι επέστρεφαν δειλά- δειλά στη χώρα τους. Σπίτια κατεστραμμένα, σχολεία που υπολειτουργούν και μνήμες φρικιαστικές, δεν είναι ικανές να αποτρέψουν τους ανθρώπους να γυρίσουν σε αυτό που θεωρούν «σπίτι τους».

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από το 2011 ως σήμερα, εξίμισι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον τόπο που γεννήθηκαν, στην πολύπαθη Συρία. Από αυτούς, ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρα από τη Συρία, προσπαθώντας να συνεχίσουν τη ζωή τους σε κάποια άλλη χώρα, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή. Το «πρόβλημα» έγινε ευρωπαϊκό και οι ηγέτες της ΕΕ ακόμη ψάχνουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν.

Khalil Ashawi / Reuters

Ο πληθυσμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων Σύρων επιβαρύνει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση, όμως κάποιοι γυρίζουν πίσω σε πόλεις όπου θεωρούν ότι πλέον μπορούν να ζήσουν, όπως στη Δαμασκό.

Εικόνες με φορτηγά με στοιβαγμένους Σύρους να επιστρέφουν από το Λίβανο στην πατρίδα τους, δεν είναι και τόσο σπάνιες και ο γυρισμός γίνεται υπό προϋποθέσεις, όπως την έγκριση των συριακών αρχών, ενώ οι άνδρες -μεταξύ 18 και 42 ετών- πρέπει να υπηρετήσουν στον συριακό στρατό. Τα παιδιά που γυρίζουν, έχουν ανάμικτα συναισθήματα. Άλλα φοβούνται να πάνε στο σχολείο, άλλα είναι χαρούμενα που απλώς υπάρχει ακόμα σχολείο για να πάνε.

Στην Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Ελβετίας, δεν έγινε καμία αναφορά στην πολιτική ασύλου, με τους ηγέτες να «σημειώνουν πρόοδο» σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, ενώ οι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να εμποδίζουν την αναχώρηση από εκεί παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Μετά το απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, η ΕΕ σύναψε συμφωνίες με την Τουρκία και τη Λιβύη, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση των μεταναστευτικών ροών μέσω της Μεσογείου.
Τώρα οι Ευρωπαίοι θέλουν να επεκτείνουν τις συμφωνίες αυτές με όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μέσω μιας συνόδου με τον Αραβικό Σύνδεσμο, την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελπίζει να οργανώσει τον Φεβρουάριο.

Ξέρουμε όμως πόσοι πρόσφυγες υπάρχουν στην ΕΕ; Λιγότεροι από όσους νομίζουν οι Ευρωπαίοι. Σε έρευνα που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκύπτει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι οι μετανάστες εκπροσωπούν το 16,7% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν αυτή τη στιγμή το 7,2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Δημοφιλή