CULTURE
11/12/2018 18:28 EET

«Αυτός ο Κόσμος, ο Μικρός, ο Μέγας»: Μητσιάς - Καραμπέτη τραγουδούν τους ποιητές

Έξι παραστάσεις στον «Παρνασσό», 21, 22, 28, 29 Δεκεμβρίου, 4 και 5 Ιανουαρίου

Μετά τη μουσική παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα», ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συνεχίζουν, για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά με την (πιο φιλόδοξη) παράσταση «Αυτός ο Κόσμος, ο Μικρός, ο Μέγας».

Το πρόγραμμα, την επιμέλεια του οποίου υπογράφει ο Γιώργος Λιάνης, είναι μία περιδιάβαση στους μεγάλους ποιητές -από τη Σαπφώ, τον Σολωμό και τον Καβάφη μέχρι τον Γκάτσο, τον Ελευθερίου, τον Παπαδόπουλο, τον Αλκαίο, τον Σκούρτη- που έχουν μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Μαρκόπουλος ο Σταύρος Ξαρχάκος,ο Δήμος Μούτσης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος,  ο Διονύσης Σαββόπουλος , ο Θάνος Μικρούτσικος , ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Σπανός, ο Νίκος Ξυδάκης και η  Λένα Πλάτωνος.

«Αυτός ο Κόσμος, ο Μικρός, ο Μέγας» θα παρουσιαστεί σε έξι παραστάσεις στον «Παρνασσό» (21, 22, 28, 29 Δεκεμβρίου, 4 και 5 Ιανουαρίου).

Ειδικότερα, θα τραγουδηθούν οι ποιητές: Σαπφώ,  Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Σικελιανός , Κ.Π Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σαραντάρης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μυρτιώτισσα, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος,  Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Χρονάς ,Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Σκούρτης, Άλκης Αλκαίος και Διονύσης Σαββόπουλος .

«Αυτό που θέλουμε να δείξουμε, είναι ότι η Ελληνική Ποίηση κυματούται, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, σε όλο τον κόσμο. Ένα συντελικό γεγονός τη βοήθησε: η μελοποίηση των μεγάλων ποιητών από μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, αρχής γενομένης από το Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζηδάκη. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό προηγούμενο. Δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο. Ένας λαός να τραγουδάει τους ποιητές του κάθε μέρα, με κάθε αφορμή, σε κάθε μεγάλη ή μικρή στιγμή» σημείωσε ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος πέραν του εξαιρετικού ρεπερτορίου, «αξιώθηκε την αγάπη του Νίκου Γκάτσου και του Μάνου Χατζιδάκι, σε βαθμό που δεν την αξιώθηκε κανένας άλλος Έλληνας τραγουδιστής», όπως ορθά επισημαίνει ο Γιώργος Λιάνης.

«Πάντα με απασχολούσε το θέμα του νοήματος των στίχων. Είμαστε στο στούντιο και έλεγα, κύριε Γκάτσο, μπορείτε να μου απαγγείλετε τον πρώτο στίχο» είπε ο Μανώλης Μητσιάς, ενθυμούμενος τον Χατζιδάκι να του λέει για το κορυφαίο «Ο Γιάννης ο φονιάς» ‘θα το πεις συνωμοτικά.... Του βγάλαμε γλυκό, του βγάλαμε και μέντα / μα για το φονικό δεν είπαμε κουβέντα, αυτό συνωμοτικά’», έκανε χαμηλώνοντας τη φωνή ο Μητσιάς. 

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη επισήμανε με τη σειρά της ότι, η ιδέα για τους ποιητές ανήκει στον Γιώργο Λιάνη, ότι ήταν «σπουδαίο μάθημα» η συνεργασία της με τον Μητσιά, ενώ σημείωσε «δεν αφήνουμε τον Γκάτσο που αγάπησα, οι δύο παραγωγές θα τρέχουν παράλληλα», προσθέτοντας «είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο Χάρβαρντ, στην έδρα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η Βιβλιοθήκη του οποίου απέκτησε πρόσφατα το αρχείο του Νίκου Γκάτσου και να τραγουδήσουμε σε μία κατάμεστη αίθουσα, όχι μόνο με Έλληνες, αλλά και Αμερικανούς πανεπιστημιακούς, ανθρώπους που ήρθαν ειδικά για τη συναυλία από τη Νέα Υόρκη και το ΜΙΤ...»

Συντελεστές :

Επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Λιάνης

Πιάνο - Ενορχηστρώσεις : Αχιλλέας Γουάστωρ

Μπουζούκι -Μαντολίνο: Ηρακλής Ζάκκας

Info

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8.

Αίθουσα 

Ώρα έναρξης 21:00

Τηλέφωνο:   2106109513

Προπώληση: viva.gr, τηλ 11876

-         στο “Vivakiosk” στην Πλατεία Συντάγματος

-         Καταστήματα:  Wind, EKO, METRO, My Market, Shell, Seven Spots, Yoleni’s, Reload Stores ,βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

-         στο “Viva spot” Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Γκάζι)