Αυξανόμενη ανησυχία στον κόσμο και διχασμός στον ΠΟΥ για τον κοροναϊό στην Κίνα

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αναφορές για κρούσματα αυξάνονται.
SOPA Images via Getty Images

Αυξάνονται τα μέτρα καραντίνας στην Κίνα, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, από τον οποίον έχουν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί επιβεβαιωμένα άλλοι 830, την ώρα που τα πιθανά κρούσματα ξεπερνούν τα 1.072.

Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Η Κίνα αυξάνει κατακόρυφα τα μέτρα ασφαλείας: διακόπτει τις συγκοινωνίες σε 10 πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, κλείνει τους ναούς και προχωρά στην κατασκεύη-εξπρές ενός νοσοκομείου 1.000 κλινών αποκλειστικά για τους ασθενείς του κοροναϊού, με στόχο να είναι έτοιμο μέχρι τη Δευτέρα.

Μέχρι και τμήματα του Σινικού Τείχος αλλά και η Ντίσνειλαντ της Σαγκάης έκλεισαν για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα η αλυσίδα εστιατορίων McDonald’s ανακοίνωσε ότι κλείνει τα εστιατόριά της σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πλέον σε πόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Οι αρχές του Πεκίνου και της Σαγκάης ζήτησαν από τους πολίτες, που επέστρεψαν πρόσφατα από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, να μην βγουν από τα σπίτια τους για 14 ημέρες.

Αεροπλάνα και τρένα σταμάτησαν να μετακινούνται από και προς τη Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας, με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Μέτρα περιορισμού μεταφορών έχουν επιβληθεί σε τουλάχιστον άλλες πέντε πόλεις της επαρχίας.

ASSOCIATED PRESS

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ήταν «πολύ νωρίς» για να ανακηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο αξιωματούχοι του κλάδου της υγείας ανησυχούν πως ο ρυθμός μετάδοσης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν εντός και εκτός της χώρας κατά τη διάρκεια των διακοπών για το νέο σεληνιακό έτος, που αρχίζει το Σάββατο.

«Είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς προβληματισμού» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους στη Γενεύη, προσθέτοντας πως η επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών του οργανισμού, που αποτελείται από 16 ανεξάρτητους ειδικούς, ήταν διχασμένη.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

«Ωστόσο μην έχετε αμφιβολίες, πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν έχει γίνει ακόμα παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Ίσως εξελιχθεί έτσι».

Όπως είπε, η Κίνα έχει λάβει μέτρα που ο ΠΟΥ θεωρεί ότι είναι επαρκή. «Ελπίζουμε πως θα είναι αποτελεσματικά και μικρής διάρκειας....προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν συστήνει περαιτέρω περιορισμούς σε ταξίδια ή εμπόριο».

NOEL CELIS via Getty Images

Επιδιώκοντας να περιορίσουν την επιδημία, οι τοπικές αρχές της Γουχάν σταμάτησαν τις περισσότερες μεταφορές την Πέμπτη και σύστησαν στους κατοίκους να μη φεύγουν από την πόλη. Ώρες μετά, παρόμοια μέτρα ανακοίνωσε και η γειτονική Χουανγκάνγκ, πόλη περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων.

«Ο αποκλεισμός 11 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία της δημόσιας υγείας» είπε ο Γκαουντέν Γκαλεά, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Πεκίνο.

Το μέχρι πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού θεωρείται πως εμφανίστηκε κατά τα τέλη του 2019 από παράνομο εμπόριο άγριων ζώων σε αγορά ζώων στη Γουχάν.

Stringer . / Reuters

Οι νεκροί έχουν ανέβει ήδη στους 26, όμως εκφράζονται φόβοι για δραματική αύξηση της μακάβριας λίστας. Οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν την Παρασκευή έναν δεύτερο θάνατο ασθενούς, που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας. Ο άνθρωπος αυτός πέθανε στη Χέιλοτζιανγκ (βορειοανατολικά), επαρχία που γειτονεύει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιόμετρα και πλέον από την Γουχάν (κεντρικά), την πόλη όπου καταμετρώνται τα περισσότερα θύματα και κρούσματα.

Μη θανατηφόρα κρούσματα έχουν επίσης εντοπιστεί σε Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και ΗΠΑ.

Πέντε άτομα εξετάζονταν επίσης στη Σκωτία προληπτικά, μετέδωσε το BBC. Και τα πέντε είχαν συμπτώματα στο αναπνευστικό και βρίσκονταν πρόσφατα στη Γουχάν.

Ο ιός έχει προκαλέσει αναστάτωση επειδή υπάρχουν άγνωστοι παράγοντες- όπως το πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν υπάρχει εμβόλιο και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολίες στην αναπνοή και βήχα, όπως και σε πολλές άλλες ασθένειες.

NOEL CELIS via Getty Images

Ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του Προγράμματος Υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ, είπε ότι τα δεδομένα από την Κίνα υποδεικνύουν πως περίπου τα 3/4 των περιπτώσεων ήταν σε ανθρώπους άνω των 40, με το 40% εξ αυτών να έχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Τρεις ερευνητικές ομάδες πρόκειται να αρχίσουν σύντομα να δουλεύουν πάνω στη δημιουργία εμβολίου.

Προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν πως ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, μα ο Ζονγκ Νανσάν, ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, υπέδειξε επίσης τους αρουραίους και τα κουνάβια ως πιθανές πηγές.

Περιορισμοί στις μεταφορές

Στη Γουχάν ο σιδηροδρομικός σταθμός Χανκού ήταν σχεδόν έρημος την Πέμπτη, ενώ κρατικά ΜΜΕ έδειξαν εικόνες με κλείσιμο διοδίων. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για περιπολίες φρουρών σε δρόμους.

Καθώς η πόλη απομονωνόταν, οι κάτοικοι έσπευδαν σε νοσοκομεία για ιατρικές εξετάσεις ενώ αγόραζαν προμήθειες, αδειάζοντας τα σουπερμάρκετ και κάνοντας ουρές για βενζίνη. Ακόμη, ενέργειες γίνονταν και σε άλλες πόλεις: Η κοντινή Εζού έκλεισε σιδηροδρομικούς σταθμούς, το Πεκίνο ματαίωσε μεγάλες συναθροίσεις, μεταξύ των οποίων και δύο εκδηλώσεις για το νέο σεληνιακό έτος, και έκλεισε την Απαγορευμένη Πόλη (τη δημοφιλέστερη τουριστική ατραξιόν της πρωτεύουσας) μέχρι νεοτέρας.

NOEL CELIS via Getty Images

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύστησε στους ταξιδιώτες να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στην Κίνα, ενώ αεροδρόμια ανά τον κόσμο εξέταζαν τους επιβάτες που κατέφθαναν από τη χώρα. Στο Χονγκ Κονγκ δύο κατασκηνώσεις διακοπών έχουν μετατραπεί προληπτικά σε σταθμούς καραντίνας, ενώ στο Σιαντάο έχουν ακυρωθεί εκδηλώσεις, σταματήσει μεταφορές και στηθεί ειδικοί σταθμοί. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο μέτρα περιορισμού μεταφορών έλαβαν και οι πόλεις Τσίμπι και Λιτσουάν.

Η Ταϊβάν έχει απαγορεύσει την είσοδο σε όσους έρχονται από τη Γουχάν. Επίσης, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι επιβάτες που έρχονται από την Κίνα θα ελέγχονται με θερμική κάμερα στα αεροδρόμια για προληπτικούς λόγους.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε Ταϊλάνδη (τέσσερα, τα περισσότερα που συναντώνται σε χώρα εκτός Κίνας), Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι εμπιστεύεται τα στοιχεία που αποστέλλονται από τις κινεζικές αρχές.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Anadolu)

Δημοφιλή