ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/02/2021 14:14 EET

Αύξηση πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνή - Εκτιμάται στο 0,9%

Η εξέλιξη σε Γερμανία και Ολλανδία που οδήγησε στην εκτίναξη.

Stadtratte via Getty Images
Einkaufswagen, Euro Geld und Lebensmittel

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνης αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Eurostat, λόγω της εκτίναξης των τιμών στη Γερμανία και την Ολλανδία και παρά τη συνεχιζόμενη καθοδική πίεση από τη φθηνότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 0,9% από -0,3% τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι, που είχαν ερωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν ότι θα αυξανόταν στο 0,5%.

Οι τιμές ενέργειας ήταν 4,1% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,9%.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 1,4% από μόλις 0,3% τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι πιθανότατα καλό νέο για την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει επιτύχει επί χρόνια τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% και αγοράζει κρατικά ομόλογα, ύψους εκατοντάδων δισεκατ. ευρώ, για να δώσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Η Γερμανία και η Ολλανδία, σύμφωνα με το Reuters, σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Ιανουάριο - κατά 1,6% και 1,7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα κατά 0,8% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης κατά 1,1% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρόδρομους δείκτες για τον δείκτη τιμών καταναλωτή καθώς οι τιμές που χρεώνουν οι βιομηχανίες μετακυλίονται κατά κανόνα στους καταναλωτές.