ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/06/2019 11:03 EEST

Αύξηση της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ

Στο «στόχαστρο» επίσης το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

Eurokinissi

Την πίεσή του προς το ΚΙΝΑΛ αυξάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών.

«Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί στον πολιτικό χάρτη», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ συμπλέει όχι μόνο με την ατζέντα αλλά και τους πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ, καθώς η ηγεσία Γεννηματά κάνει λόγο για ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της δεξιάς. Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει πλέον και το ΚΚΕ, ειδικά με την στάση του που οδήγησε στην αναβολή του ντιμπέιτ. Κριτική γίνεται και στο ΜΕΡΑ25, γεγονός που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την ηγεμονία στον προοδευτικό και αριστερό χώρο.

Επισημαίνεται ότι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ είναι στοχευμένη ακόμη και ηλικιακά. «Απευθύνομαι στην ψυχή των ψηφοφόρων, του απλού κόσμου του ΠΑΣΟΚ που μεγάλωσε και έζησε με τη μνήμη για το τι σημαίνει αυτή η Δεξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτιέμαι αν θα κάνει τη χάρη στην Φ. Γεννηματά να δει ένα κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται το υποστύλωμα αυτής της Δεξιάς», είπε (στο Star) ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων.

«Δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει ένας κακέκτυπο δημοκρατικής παράταξης που να λέει ότι θέλει να ξαναστηθεί η διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, διότι αυτό λέει η Φ. Γεννηματά και δεν μπορεί να υπάρχει μια επιλογή, πολιτική επιλογή ψήφου ή στήριξης ή ανοχής, σε μια παράταξη και σε έναν αρχηγό, ο οποίος είναι από αυτό το συγκεκριμένο τζάκι της οικογένειας Μητσοτάκη, που έχει εν πάση περιπτώσει τη δική του πολιτική διαδρομή, αλλά και τις δικές του ευθύνες για την πορεία της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «δεν μπορεί σήμερα να θέλει ένας πολιτικός χώρος ένα πολιτικό κόμμα που είναι διάδοχο του ΠΑΣΟΚ, του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, να αυτοπροσδιορίζεται στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς και να δουλεύει για την εγκαθίδρυση του Κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου».

Είναι προφανές ότι η ψήφος ανοχής του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ τελείωσε την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ. «Ενώ όλοι οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη, όλη η Σοσιαλδημοκρατία αγκαλιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Ελλάδα η Φ. Γεννηματά αγκαλιάζει τον Κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ και αυτό είναι μια αντίφαση», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και αναφερόμενος στην σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ για να καταργηθεί η απλή αναλογική σημείωσε εμφατικά: «Και πάλι σηκώνω τα χέρια ψηλά! Τι λογική έχει για ένα Κόμμα το οποίο είναι το 6, το 7, το 8% και άρα ένα Κόμμα που θα έπαιζε κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και θα διαμόρφωνε την προοπτική της διακυβέρνησης, να θέλει να καταργήσει την απλή αναλογική; Αν είχαμε απλή αναλογική το ΚΙΝΑΛ θα ήταν ένα Κόμμα που θα έπαιζε κεντρικό, πολιτικό ρόλο για την επόμενη μέρα. Και έρχεται η Φ Γεννηματά και λέει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να διευκολύνει τον Κ. Μητσοτάκη να την καταργήσει. Πείτε μου ποια λογική μπορεί να έχει αυτός ο αυτοχειριασμός».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε το ΚΚΕ για την στάση του στο ντιμπέιτ, με μία φράση όμως που δείχνει συνολική αποτίμηση για τον Περισσό. «Έβγαλε το φίδι από την τρύπα το ΚΚΕ», είπε. Και για τον Γιάνη Βαρουφάκη επεσήμανε ότι υπάρχει «συστημικό πουσάρισμά του» επειδή κόβει από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το κόμμα Βελόπουλου που «εξαφανίστηκε» επειδή απειλεί την ΝΔ.