Αλλαγή Φύλου: Από τους πρωτόπλαστους Αδάμ και Εύα στα δικαιώματα των «νεόπλαστων»: H HuffPost Greece ανοίγει τον διάλογο

Αλλαγή Φύλου: Από τους πρωτόπλαστους Αδάμ και Εύα στα δικαιώματα των «νεόπλαστων»: H HuffPost Greece ανοίγει τον διάλογο

Τον 16ο αιώνα ο Γάλλος χειρουργός Ambroise Paré θεωρούσε ότι ενώ οι γυναίκες μπορούν να μετεξελιχτούν σε άνδρες, δεν ήταν εύκολο να συμβεί το αντίστροφο, διότι η φύση έχει την τάση να πλησιάζει αυτό που είναι τέλειο και όχι να μετατρέπει το τέλειο σε ατελές. Η αναζήτηση του homo superbus σήμερα ανήκει στην επιστημονική φαντασία ή αποτελεί αστείο σε μια παρέα. Τον 21ο αιώνα σημασία έχει να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα για όλες και όλους τους ανεξαρτήτως «τελειότητας».

Στο πρώτο ελληνικό Σύνταγμα (1975), μετά την επταετή περίοδο «διαγραφής» θεμελιωδών δικαιωμάτων, σφηνώθηκε η πρόταση Έλληνες και Έλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Και ενώ φαίνεται ότι παρέχει μια γενική κάλυψη σε όλες και όλους, αυτή την ήσυχη ομαλότητα της εξέλιξης και προόδου «διαταράσσουν» διαμαρτυρίες και αιτήματα ανικανοποίητα που απλώς βρίσκοντας σε ύπνωση ή καταπιέζονταν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το σημερινό νομοσχέδιο για την καταχώριση αλλαγής φύλου είναι μια τέτοια απόπειρα. Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει, υποστηρίζεται, αμφισβητείται, πολεμιέται και κατακρίνεται συνολικά ή τμηματικά. Το ζήτημα των διεμφυλικών ανθρώπων δεν είναι υπόθεση ενός νομικού ή ενός μόνο παντογνώστη αλλά κοινή συνισταμένη πολλών εξειδικευμένων πηγών ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Μιλώντας η Huffpost Greece με έξι ανθρώπους, που εμπλέκονται επιστημονικά ή ακτιβιστικά με την υπόθεση αλλαγής φύλου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι τελικά ίσως υπάρχει «homo superbus»: Απλά υπάρχει μέσα μας, όταν είμαστε σίγουροι για το κορμί που μας «ντύνει». Από κει και πέρα επαφίεται στην κοινωνία πόσο δίκαια και ίσως «άφυλα» θα αντιμετωπίσει τους έμφυλους πολίτες της.

Διαβάστε αναλυτικά

Τι λένε νομικοί, ενδοκρινολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνιολόγοι, ακτιβιστές και εισηγητές του νομοσχεδίου:

Δημοφιλή