ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2020 08:24 EET

Άφιξη Χαφτάρ- Σάρατζ στη Μόσχα για πιθανή υπογραφή εκεχειρίας στη Λιβύη

Σύμφωνα με ρωσικές και λιβυκές πηγές.

ASSOCIATED PRESS

Οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη θα καταφθάσουν στη Μόσχα τη Δευτέρα και ενδέχεται να υπογράψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, που επικαλείται Ρώσο αξιωματούχο.

Ο Λεβ Ντενγκόφ, επικεφαλής της ρωσικής ομάδας επαφής στη Λιβύη, είπε ότι ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ και ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πρωθυπουργός Φαγέζ Σάρατζ θα συναντηθούν για να συζητήσουν «την πιθανότητα υπογραφής εκεχειρίας και τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγγράφου» μετέδωσε το Interfax.

Είναι ακόμα ασαφές εάν οι Χαφτάρ και ο Σάρατζ θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, πρόσθεσε.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία, είπε επίσης υψηλόβαθμος Λίβυος αξιωματούχος. Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, έκρινε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), που εδρεύει στην Τρίπολη,Χάλεντ αλ Μέσρι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίμπια αλ Άχραρ.

Σε σύντομο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Σάρατζ προέτρεψε τους Λίβυους για «γυρίσουν τη σελίδα».

«Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατόπιν πρωτοβουλίας της Τουρκίας και της Ρωσίας ήδη τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή στη Λιβύη, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών προ των πυλών της πρωτεύουσας Τρίπολης, εν μέσω ολοένα εντεινόμενων ανησυχιών περί διεθνοποίησης της σύρραξης.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 ανεπιτυχώς να κυριεύσουν την Τρίπολη, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του θα τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε κατόπιν την κήρυξη εκεχειρίας. Ωστόσο τα δύο στρατόπεδα έχουν ήδη αλληλοκατηγορηθεί για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μέσρι ανέφερε ότι η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik)