ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2018 18:00 EEST

Αφγανιστάν: 10 νεκροί και 23 τραυματίες από τις επιθέσεις της Τετάρτης στην Καμπούλ

Mohammad Ismail / Reuters

Ο απολογισμός των επιθέσεων της Τετάρτης σε δύο αστυνομικά τμήματα της Καμπούλ ανήλθε στους δέκα θανάτους, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας, καθώς η πρωτεύουσα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της μακράς επίθεσης στην αφγανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι Ταλιμπάν και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβαν την ευθύνη για τις χθεσινές επιθέσεις. Όμως οι αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών τις απέδωσαν στο δίκτυο Χακάνι, σύμμαχο των Ταλιμπάν, και στην πακιστανική οργάνωση ανταρτών Λάσκαρ-ε-Τάιμπα. Το Πακιστάν καταδίκασε τις επιθέσεις.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της πόλης για λόγους «εκδίκησης» μετά τον βομβαρδισμό από την αφγανική πολεμική αεροπορία μιας μαντράσα στις αρχές Απριλίου, ο οποίος προκάλεσε σύμφωνα με τον ΟΗΕ 107 θύματα, 36 θανάτους και 71 τραυματισμούς, σε ένα μεγάλο μέρος τους παιδιών.

Το αφγανικό κράτος είχε δηλώσει πως είχε ως στόχο Ταλιμπάν που έκαναν ετοιμασίες για μελλοντικές επιθέσεις. Η επίθεση στην Κουντούζ εξυπηρέτησε την προπαγάνδα των εξεγερμένων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διοικητής των Ταλιμπάν.

«Οι άνθρωποι γενικά είναι πολύ οργισμένοι μετά την επίθεση σε ιερατική σχολή στην Κουντούζ και αυτό βελτίωσε την αντίληψη για τους ταλιμπάν», εξήγησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Όλες οι πόρτες για την ειρήνη είναι τώρα κλειστές. Βλέπω περισσότερο πόλεμο στο μέλλον», σχολίασε.

Καμικάζι και άλλοι ένοπλοι επιτέθηκαν την Τετάρτη σε δύο αστυνομικά τμήματα της Καμπούλ. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση, που είχε στόχο ένα αστυνομικό τμήμα σε μια κυρίως σιιτική συνοικία στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Έπειτα από μια σχετική μείωση της βίας στην Καμπούλ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι εξτρεμιστές πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις. Οι αρχές φοβούνται νέα επεισόδια βίας τις ερχόμενες ημέρες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Sponsored Post