Αφγανιστάν: Στους 21 οι νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της Καμπούλ

Ανησυχία από τα Ηνωμένα Έθνη.
via Associated Press

Έκρηξη που σημειώθηκε σε τέμενος της Καμπούλ κατά τις προσευχές το βράδυ της Τετάρτης είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ανθρώπων, ανέφερε η αστυνομία της Καμπούλ την Πέμπτη, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη εξέφραζαν προβληματισμό για τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων αμάχων από εκρήξεις.

Ο Καλίντ Ζαντράν, εκπρόσωπος της αστυνομίας, είπε πως άλλοι 33 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί στην έκρηξη, για την οποία μάρτυρες είπαν στο Reuters πως έσπασε τζάμια σε κτίρια κοντά στο τέμενος σε βόρεια γειτονιά της Καμπούλ.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό και οι αρχές δεν κατηγόρησαν κάποιον δημόσια.

Οι Ταλιμπάν λέν πως αποκαθιστούν την ασφάλεια στη χώρα, η οποία έχει δει τη βία στο σύνολό της να μειώνεται από τότε που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, ανατρέποντας την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση ένα χρόνο πριν. Ωστόσο διάφορες μεγάλες επιθέσεις, για κάποιες εκ των οποίων την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, έχουν λάβει χώρα σε αστικά κέντρα τους τελευταίους μήνες.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) σε μια σειρά από tweets καταδίκασε την έκρηξη και εξέφρασε προβληματισμούς για μια «ανησυχητική» σειρά εκρήξεων που σκότωσαν και τραυμάτισαν πάνω από 250 ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες- τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό απωλειών αμάχων το τελευταιο έτος.

«Με την ασφάλεια να επιδεινώνεται, τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τις ντε φάκτο αρχές των Ταλιμπάν να προβούν σε βήματα αποτροπής όλων των μορφών τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν» είπε η UNAMA.

Με πληροφορίες από Reuters