ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2021 07:06 EEST

Αφγανιστάν: Τα παιδιά κάτω από τα φορτηγά- Ρισκάρουν τη ζωή τους για να μην πεθάνουν από πείνα

Κρύβονται κάτω από φορτηγά που διασχίσουν τα σύνορα για να πουλήσουν γλυκά και τσιγάρα για λιγότερο από 10$.

Εκατοντάδες παιδιά στο Αφγανιστάν, ηλικίας ακόμη και 7 ή 8 ετών, ρισκάρουν τη ζωή τους για να μεταφέρουν γλυκά και τσιγάρα στις γειτονικές χώρες.

Κρύβονται κάτω από φορτηγά για να διασχίσουν τα σύνορα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να πάρουν χρήματα για τις οικογένειές τους με αντάλλαγμα προϊόντα χαμηλής αξίας.

Στο βίντεο του BBC βλέπουμε στο πίσω μέρος του φορτηγού, κάτω από την καρότσα τα πόδια των παιδιών που τρέχουν για να προλάβουν την κίνηση του οχήματος ενώ ξαφνικά σκύβουν, το φορτηγό συνεχίζει τη πορεία του και εκείνα εμφανίζονται.

Οι μικροί πλανόδιοι διασυνοριακοί πωλητές, διασχίζουν τα σύνορα με το Πακιστάν στο πέρασμα Τορκχάμ κουβαλώντας υπερμεγέθεις και το ύψος και τις δυνάμεις τους, μπόγους με καλούδια τα οποία εάν καταφέρουν να τα πουλήσουν θα κερδίσουν περί τα 10 δολάρια αλλά ακόμη και από αυτά, ένα μέρος μόνο θα καταφέρουν να το πάνε στις οικογένειες τους που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Στην πορεία βέβαια, μπορεί να χάσουν τη ζωή τους. 

″Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε αυτό λόγω της φτώχειας. Ο πατέρας μου δεν είναι καλά. Είναι καλύτερα να κερδίζεις κάτι παρά να κάθεσαι άπραγος και να ξοδεύεις τον χρόνο σου. Δουλεύουμε με προμηθευτές που μας δίνουν τα προϊόντα και μας λένε που να τα παραδώσουμε. Όταν τα παραδίδουμε, παίρνουμε αποδείξεις και πληρωνόμαστε”, λέει ένας μικρός. 

Μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, το Πακιστάν έχει ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα κάτι που δυσκολεύει πολλούς ενήλικες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Για τα μικροκαμωμένα παιδιά όμως είναι πιο εύκολο να αποφύγουν τους ελέγχους. 

Οι Ταλιμπάν που περιπολούν, βλέπουν τα παιδιά που κρύβονται κάτω από τα κινούμενα φορτηγά αλλά δεν τα σταματούν. Οι Πακιστανοί στρατιώτες, κάποιες φορές τα σταματούν και προσπαθούν να τα γυρίσουν πίσω αλλά το μόνο  που καταφέρνουν είναι τα δουν ξανά μπροστά τους, να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, κρυμμένα στο επόμενο φορτηγό.  

Η αποστολή τους, σε κάθε περίπτωση, είναι επικίνδυνη. 

″Δεν μου έχει συμβεί ποτέ κάτι. Δεν έχω τραυματιστεί. Αλλά ένα κορίτσι σκοτώθηκε γιατί ήταν κοντά στη μηχανή (σ.σ. το φορτηγού). Δεν κάθομαι ποτέ κοντά στη μηχανή, μόνο πίσω. Τα εντόσθια του κοριτσιού πετάχτηκαν έξω” περιγράφει ένας μικρός ”πωλητής” με αξιοπρόσεκτη ψυχραιμία. Σαν να μιλά για κάτι απόλυτα φυσιολογικό. ”Εγχειρίστηκε αλλά τελικά δεν επέζησε”. 

Τα παιδιά του Αφγανιστάν είναι τα πιο τραγικά θύματα των συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και δεκαετίες, λέει η δημοσιογράφος του ΒΒC. Όπως εξηγεί, αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που ενέχει αυτός ο τρόπος με τον οποίο διασχίζουν τα σύνορα και πολλά έχουν τραυματιστεί. ”Και πάλι όμως, νιώθουν πως αξίζει να πάρουν αυτό το ρίσκο αφού η εναλλακτική είναι να πεθάνουν από την πείνα”.  

Πηγή: BBC