ΔΙΕΘΝΕΣ
13/05/2019 09:00 EEST | Updated 13/05/2019 09:22 EEST

Αφγανιστάν: «Θύελλα» για τη δολοφονία γνωστής δημοσιογράφου

Αντιδράσεις για την εκτέλεση της Μίνα Μανγκάλ.

AFGHAN PRESIDENTIAL INFΟRMATION COORDINATION CENTER

Δικαιοσύνη απαιτούν Αφγανοί πολιτικοί και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, μετά τη δολοφονία γνωστής δημοσιογράφου και πολιτικής συμβούλου, η οποία έγινε στο φως της ημέρας.

Η Μίνα Μανγκάλ, η οποία εργαζόταν ως τηλεπαρουσιάστρια πριν μπει στην πολιτική, έπεσε νεκρή από πυρά από μικρή απόσταση στην Καμπούλ το πρωί του Σαββάτου.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες, ωστόσο είναι ακόμα άγνωστο ποιοι είναι οι δολοφόνοι της. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το Ανώτατο Δικαστήριο του Αφγανιστάν και οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών ζητούν να διεξαχθεί σοβαρή έρευνα ώστε να βρεθούν οι ένοχοι.

 

 

Η Μανγκάλ είχε πρόσφατα γράψει στο Facebook πως είχε δεχτεί απειλές και φοβόταν για τη ζωή της, όπως ανέφερε στο Twitter η Βάζμα Φροχ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών. Η φύση των απειλών δεν είναι γνωστή, ωστόσο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στο Reuters πως διερευνάται το ενδεχόμενο οικογενειακής διένεξης.

Το έγκλημα σχολιάζεται ευρύτατα στα social media του Αφγανιστάν, με αρκετούς πολίτες να σημειώνουν πως τα περισσότερα «υψηλού προφίλ» εγκλήματα σε βάρος γυναικών έλαβαν χώρα με το φως της ημέρας, και μάλιστα στην «πράσινη ζώνη» της πρωτεύουσας, Καμπούλ. «Μια γυναίκα σκοτώθηκε μέρα μεσημέρι επειδή ένας άνδρας σκέφτηκε πως της αξίζει να σκοτωθεί» έγραψε η Φροχ.

 

 

Η Μανγκάλ, που ήταν στο παρελθόν δημοσιογράφος για τον γνωστό τηλεοπτικό σταθμό Ariana News, σκοτώθηκε από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα κοντά στο σπίτι της στην ανατολική Καμπούλ, ανακοίνωσε ο Μπασίρ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας. Όταν δέχτηκε την επίθεση πήγαινε στη δουλειά της- στην επιτροπή πολιτιστικών θεμάτων του κοινοβουλίου, όπου εργαζόταν ως σύμβουλος.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)