Δρακοφονιάς, προστάτης του Ελληνικού Στρατού, αλλά και της Αγγλίας και των Σταυροφόρων: Οι θρύλοι για τον Άγιο Γεώργιο

Δρακοφονιάς, προστάτης του Ελληνικού Στρατού, αλλά και της Αγγλίας και των Σταυροφόρων: Οι θρύλοι για τον Άγιο Γεώργιο
Anton Dominick Ritter von Fernkorn (March 17, 1813, Erfurt - November 16, 1878, Vienna)
Anton Dominick Ritter von Fernkorn (March 17, 1813, Erfurt - November 16, 1878, Vienna)
Miroslav VajdiÄ/Flickr

Μαζί με τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Βαρβάρα, είναι ίσως οι πιο γνωστοί στρατιωτικοί άγιοι: ο Άγιος Γεώργιος, Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, είναι ένας από τους πλέον «μάχιμους» αγίους του Χριστιανισμού, και ιδιαίτερα αγαπητός στην Ορθοδοξία. Η εικόνα του δρακοφονιά αγίου, που σκοτώνει το τέρας καβάλα στο άλογό του συναντάται από σε κάθε άκρη της Χριστιανοσύνης, ενώ παράλληλα είναι σεβαστή φυσιογνωμία και για τους μουσουλμάνους, από τον θρύλο που τον θέλει να σκοτώνει έναν δράκοντα κοντά στη Βηρυτό.

Στρατιώτης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, θεωρείται ότι γεννήθηκε μεταξύ του 275 και του 285 μ.Χ, πιθανώς στην Καππαδοκία (ή, σύμφωνα με κάποιες πηγές, στην Αρμενία). Πατέρας του ήταν ο Γερόντιος, Έλληνας χριστιανός και αξιωματούχος επίσης στον ρωμαϊκό στρατό, και μητέρα του η επίσης χριστιανή Πολυχρονία. Ο πατέρας του μαρτύρησε για την πίστη του όταν ο ίδιος ήταν σε νεαρή ηλικία, και η μητέρα του τον πήρε στην πατρίδα της, στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Στα 18 του εντάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, όπου και διακρίθηκε, λαμβάνοντας τους τίτλους του Δούκα και του Κόμητος, από τον ίδιο τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο οποίος, όπως λέγεται, γνώριζε και εκτιμούσε τον πατέρα του.

Όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος ομολόγησε τη χριστιανική πίστη, προκαλώντας την οργή του αυτοκράτορα. Όσον αφορά στα μαρτύριά του, υπάρχει τεράστιο εύρος αναφορών, όπως και για τα θαύματά του, αρκετά εκ των οποίων του αποδίδονται μετά θάνατον.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται η μεταφορά μιας κολώνας στη Ρώμη, που είχε αγοραστεί από μια γυναίκα για εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτιζόταν εκεί, η σωτηρία ενός στρατιώτη στον Πόντο που είχε πιαστεί αιχμάλωτος μετά από μάχες εναντίον βαρβάρων, η επιστροφή του γιου της χήρας, που είχε πιαστεί αιχμάλωτος από πειρατές, αλλά και πιο «επιθετικού/ τιμωρητικού» χαρακτήρα θαύματα, όπως η τιμωρία ενός Σαρακηνού που βεβήλωσε εκκλησία του, και φυσικά η διάσωση της κόρης του Χριστιανομάχου βασιλιά της Αλαγίας (Αττάλεια), από έναν δράκοντα ο οποίος έτρωγε ανθρώπους. Σε άλλες εκδοχές του θρύλου, η κοπέλα που διασώζεται είναι η σύζυγος του ίδιου του Διοκλητιανού, Αλεξάνδρα.

Ο θρύλος του «δρακοφονιά» αγίου συναντάται σε όλη τη Χριστιανοσύνη, και συναντάται και στις πεποιθήσεις των Σταυροφόρων- ενώ είναι και προστάτης των Προσκόπων. Πολλοί συνδέουν την εξέλιξη/ διαμόρφωση του σε σχέση με τους αρχαίους θρύλους άλλων ηρώων που σκότωσαν τέρατα, όπως ο Περσέας κ.α. Ο Άγιος Γεώργιος είναι συναντάται και στον μωαμεθανισμό, συγκεντρώνοντας στοιχεία από κορανικές πηγές. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, πέρα από προστάτης του Στρατού Ξηράς και του Πεζικού, είναι και προστάτης άγιος της Αγγλίας (η σημαία του είναι και η σημαία της Αγγλίας, μια εξ αυτών που συνθέτουν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου), ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στη Γεωργία (ένας θρύλος απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο να εμφανίζεται στη μάχη του Ντιτζόρι, οδηγώντας στη νίκη εναντίον των Σελτζούκων. Επίσης, συνδέεται και με την πορτογαλική ιστορία, με τη νίκη στη μάχη της Αλζουμπαρότα να αποδίδεται σε αυτόν. Κατά την βασιλεία του βασιλιά Ιωάννη του 1ου ο Άγιος Γεώργιος έγινε προστάτης άγιος της Πορτογαλίας, με το λάβαρό του να μεταφέρεται από τον πορτογαλικό στρατό κατά τον 15ο αιώνα. Η πολεμική κραυγή «Πορτογαλία και Άγιος Γεώργιος» είναι ακόμα και σήμερα η πολεμική κραυγή του πορτογαλικού στρατού, με το ναυτικό της χώρας να έχει απλά το «Άγιος Γεώργιος». Ακόμη, ο άγιος είναι ένας από τους προστάτες αγίους της Μάλτας και του Γκόζο, σε μάχη μεταξύ των Μαλτέζων και των Μαυριτανών, ο Άγιος Γεώργιος λέγεται ότι φάνηκε στο πλευρό των Χριστιανών.

Απολυτίκιον

Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

(πληροφορίες: Wikipedia, saint.gr, Βικιπαίδεια)

Δημοφιλή