10 άγνωστες σφαγές, για τις οποίες δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό

10 άγνωστες σφαγές, για τις οποίες δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό

Σφαγές έχουν σημειωθεί σε κάθε περίοδο της ιστορίας – και ως εκ τούτου, δεν είναι λίγες αυτές οι οποίες έχουν περάσει στα «ψιλά γράμματα», ακόμα και στη σύγχρονη εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να δει κανείς λίστα που συνέταξε το κανάλι Alltime10s του YouTube, με 10 άγνωστες στο ευρύ κοινό σφαγές.

-1961, Παρίσι. Η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδήλωση 30.000 ατόμων υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας από τη Γαλλία. Έγινε χρήση πυρών και κλομπ, με αποτέλεσμα θανάτους διαδηλωτών- κάποιοι έπεσαν και στο ποτάμι, όπου πνίγηκαν. Έγιναν απόπειρες συγκάλυψης από την κυβέρνηση- και ήταν επιτυχείς, καθώς η έκταση των επεισοδίων και οι θάνατοι έγιναν γνωστοί 37 χρόνια μετά, όταν δημοσιοποιήθηκαν αρχεία τα οποία υποδείκνυαν τον θάνατο άνω των 200 ανθρώπων.

-Η σφαγή της φυλής Ασανίνκα. Το 2014 έμποροι ναρκωτικών εισήλθαν στα εδάφη της συγκεκριμένης απομονωμένης φυλής στο Περού, ανοίγοντας πυρ και σκοτώνοντας τα περισσότερα από τα ηλικιωμένα μέλη της. Το έγκλημα έγινε γνωστό όταν κάποια από τα μέλη της φυλής πέρασαν στη Βραζιλίας και αποκάλυψαν λεπτομέρειες, ελπίζοντας να αποκτήσουν όπλα για να προστατέψουν τους εαυτούς τους.

-Η σφαγή του νησιού Μπέντινκ στην Αυστραλία. Μια φυλή Αβορίγινων (Καϊαντίλτ) η οποία ζούσε στο νησί Μπέντινκ στην Αυστραλία στοχοποιήθηκε το 1911 από έναν άνδρα ονόματι Μακένζι, στον οποίο η κυβέρνηση του Κουΐνσλαντ έδωσε τον έλεγχο του νησιού. Έλαβαν χώρα εκτελέσεις, βιασμοί και φυλακίσεις. Η φυλή έμεινε απομονωμένη για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, οπότε και η σφαγή έμεινε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, μέχρι τη δεκαετία του 1980.

-Μπάτανγκ Κάλι. Το 1948 εργάτες σε φυτεία στη Μαλαισία δέχτηκαν την επίθεση βρετανικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα τον θάνατο 24. Οι λεπτομέρειες του περιστατικού είναι άγνωστες, ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι 50 γυναίκες και παιδιά φορτώθηκαν σε φορτηγά και μεταφέρθηκαν μακριά, ενώ οι άνδρες εκτελέστηκαν. Το περιστατικό έμεινε άγνωστο ως τη δεκαετία του 1960, αλλά για 50 χρόνια η βρετανική κυβέρνηση δεν δεχόταν να το διερευνήσει επίσημα.

-Η σφαγή του Μάι Λάι. Διεπράχθη από Αμερικανούς στρατιώτες το 1968 στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Κυνηγώντας Βιετκόνγκ, σκότωσαν 500 ανυπεράσπιστους χωρικούς, ανοίγοντας πυρ εναντίον ανθρώπων που δούλευαν στα χωράφια και διαπράττοντας βιασμούς. Ο επικεφαλής της ομάδας, υπολοχαγός Κάλεϊ, καταδικάστηκε σε ισόβια για τον φόνο 104 χωρικών, ωστόσο έλαβε αργότερα χάρη από τον πρόεδρο Νίξον.

-Οι εκτελέσεις του 1988 στο Ιράν. Πάνω από 4.000 μέλη των Μουτζαχεντίν του Λαού εκτελέστηκαν. Προηγήθηκαν κατασχέσεις και εξαντλητικές ανακρίσεις, με σκοπό να βρεθεί ποιοι δεν ήταν αφοσιωμένοι στο Ισλάμ.

-Η σφαγή της Ουαγκάλα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, στην Κένυα, εντάσεις εντός της σομαλικής φατριάς Ντεγκόντια οδήγησαν σε εισβολή από κενυατικές δυνάμεις. Σημειώθηκαν αυξημένοι ξυλοδαρμοί και στέρηση τροφής, καθώς και πυρπολήσεις ανθρώπων ζωντανών. Η κενυατική κυβέρνηση αναγνώριζε 57 θανάτους, κατά τη διάρκεια «επιχείρησης ασφαλείας». Όπως έγινε εν τέλει γνωστό, οι νεκροί ήταν τελικά πάνω από 5.000.

-Σφαγή στην Κορέα. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, τη δεκαετία του 1950 σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες υπόπτους ως κομμουνιστές. Υπήρξε συγκάλυψη για 40 χρόνια, ενώ επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων δέχτηκαν απειλές εάν αποκάλυπταν πληροφορίες.

-Σφαγή στο Κατίν. Από τα πιο ακραία περιστατικά εγκλημάτων πολέμου. Υπό τις εντολές του Στάλιν, οι Σοβιετικοί εκτέλεσαν πάνω από 22.000 Πολωνούς αιχμαλώτους πολέμου, καθώς ο ηγέτης της ΕΣΣΔ τους θεωρούσε απειλή προς τον κομμουνισμό. Το έγκλημα αναγνώρισε ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Σφαγή στο Χαϊντεραμπάντ. Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στην ινδική ιστορία: Το 1948 ο πρωθυπουργός Τζαβαχαρλάλ Νεχρού διέταξε τον στρατό να εισβάλει στο Χαϊντεραμπάντ, οι ηγέτες του οποίου είχαν αρνηθεί να ενταχθούν στην νεοϊδρυθείσα ινδική δημοκρατία. Όταν κυκλοφόρησαν φήμες περί θανάτων αμάχων, ζήτησε έρευνα. Βρέθηκαν μαζικοί τάφοι, απανθρακωμένα απομεινάρια ανθρώπων κ.α. Εκτιμάται πως μεταξύ 27.000 και 40.000 μουσουλμάνων σκοτώθηκαν. Η σχετική αναφορά παρέμεινε μυστική για δεκαετίες, για να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ των ινδουϊστικών και των μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Δημοφιλή