ΔΙΕΘΝΕΣ
04/01/2016 15:10 EET | Updated 04/01/2016 15:27 EET

Γιος Βρετανίδας που διεξάγει «ιερό πόλεμο» κατά της Δύσης, είναι το αγοράκι που εμφανίζεται στο βίντεο του ISIS

Oleg Zabielin via Getty Images
soldiers against a sunset

Στο τελευταίο βίντεο που δημοσιοποίησε το Ισλαμικό Κράτος, αν και αποτυπώνονται οι εκτελέσεις πέντε «κατασκόπων» και διατυπώνεται σωρεία απειλών κατά της Δύσης και κυρίως της Μ.Βρετανίας, το πιο ανησυχητικό καρέ είναι μάλλον προς το τέλος.

Ένα όμορφο αγοράκι, 4 με 5 ετών, ντυμένο όπως τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους κοιτάζει την κάμερα και με μια ανατριχιαστική σχεδόν αθωότητα δείχνει προς τη Δύση και λέει «Πήγαινε να σκοτώσεις τον άπιστο, εκεί».

Ως ήταν αναμενόμενο, η ταυτότητα του αγοριού αποτέλεσε βασικό ερώτημα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Ο μικρός, όπως φαίνεται γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ο γιος διαβόητης βρετανίδας και μέλους του Ισλαμικού Κράτους, ταγμένης στον «ιερό πόλεμο» κατά των απίστων, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει ο άνδρας που δηλώνει παππούς του.

Ο Henry Dare, πατέρας της Khadija Dare, ο οποίος εγκατέλειψε τη Μεγάλη Βρετανία το 2012 για να «περάσει» στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους, δηλώνει σήμερα ανήσυχος για τον μικρό εγγονό του.

«Ξαφνιάστηκα όταν είδα την εικόνα. Σίγουρα είναι αυτός. Φυσικά, ανησυχώ, αλλά πλέον δεν μπορώ να κάνω τίποτα» δήλωσε ο H.Dare στην Telegraph.

Η ειδεχθής δολοφονία του στρατιώτη Lee Rigby

«Δεν είμαι θυμωμένος. Δεν περίμενα ποτέ κάτι τέτοιο. Ελπίζω κάποιος να προσπαθήσει να τον φέρει πίσω», είπε.

Σημειώνεται πως η Khadija Dare, ήταν στο παρελθόν γνωστή ως Grace Dare. Μεγάλωσε στο Lewisham, σε μια οικογένεια χριστιανών με ρίζες στη Νιγηρία και πληροφορίες αναφέρουν πως η στρατολόγησή της, έγινε μέσω διαδικτύου. Το 2012 ταξίδεψε στη Συρία και παντρεύτηκε τον τον Σουηδό, Abu Bakr.

Σύμφωνα με τον Independent η Dare συνδέεται όμως και με τους Michael Adebolajo και Michael Adebowale, τους δύο άνδρες που δολοφόνησαν τον στρατιώτη Lee Rigby στο Woolwich το 2013. Η δολοφονία αυτή είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ καθώς οι δράστες έστησαν ενέδρα στον Rigby στην περιοχή του ΝΑ Λονδίνου και ενώ το θύμα βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Οι δράστες τον χτύπησαν με το αυτοκίνητό τους, και στη συνέχεια του κατάφεραν αλλεπάλληλα τραύματα με μαχαίρια και έναν μπαλτά ενώ στη συνέχεια έσυραν το πτώμα στη μέση του δρόμου. Στους πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο δήλωναν πως δολοφόνησαν τον στρατιώτη για να εκδικηθούν τον θάνατο μουσουλμάνων, από τις ένοπλες δυνάμεις της Μ.Βρετανίας. Αν και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών που έφθασαν στο σημείο, δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Συνελήφθησαν, πέρασαν από δίκη και καταδικάστηκαν σε ισόβια ποινή κάθειρξης.

Και οι δύο άνδρες, όπως και η Dare είναι Βρετανοί, που μεγάλωσαν σε οικογένειες χριστιανών και στη συνέχεια ασπάστηκαν το Ισλάμ.

Η απάντηση της Βρετανία στις απειλές του Ισλαμικού Κράτους

Ως μια «απελπισμένη» προπαγάνδα από μια οργάνωση που χάνει συνεχώς έδαφος χαρακτήρισε από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, το νέο σοκαριστικό αλλά και απειλητικό βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο μασκοφόρος άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο απειλεί τον Κάμερον και υπόσχεται ότι το Ισλαμικό Κράτος θα κατακτήσει τη Βρετανία και στη συνέχεια προβάλλεται η εκτέλεση των «κατασκόπων». «Πρόκειται για ένα απελπισμένο τέχνασμα από μία οργάνωση που στην πραγματικότητα διαπράττει απόλυτα ποταπές και αποτρόπαιες ενέργειες και οι άνθρωποι μπορούν να το δουν αυτό για μία ακόμη φορά σήμερα» επισήμανε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η Βρετανία δεν θα φοβηθεί ποτέ από αυτού του είδους την τρομοκρατία, οι αξίες μας είναι τόσο ισχυρότερες από τις δικές τους. Ενδεχομένως θα χρειαστούμε πολύ χρόνο αλλά θα ηττηθούν», δήλωσε ο Κάμερον ενώ η εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η Βρετανία εξετάζει το βίντεο και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.