Σύγχυση στις τάξεις των αγροτών για τον διάλογο που ζήτησε ο πρωθυπουργός

Σύγχυση στις τάξεις των αγροτών για τον διάλογο που ζήτησε ο πρωθυπουργός
Sooc

Οι αγρότες προτίθενται να ανοίξουν διάλογο, αλλά θα προηγηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής, δήλωσε ο Παναγιώτης Καλογιάννης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των Τεμπών- προσθέτοντας, όσον αφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού, ότι «περιμέναμε περισσότερα».

«Μας έχει μπερδέψει και ενώ θέλουμε να πάμε σε διάλογο, βλέπουμε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του» συμπλήρωσε. «Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, ως νέος άνθρωπος, θα πάρει επάνω του το αγροτικό ζήτημα και θα δώσει λύση, έστω και στο παρά πέντε, για τον απεγκλωβισμό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου».

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων δεν προτίθεται να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Μπούτας, πλέον, είναι «ζήτημα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου και ειδικά της μικρομεσαίας αγροτιάς». Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση του μπλόκου των Τεμπών και την πρόθεσή του να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Μπούτας απάντησε: «Δεν μας ακουμπά εάν ένα μπλόκο θα πάει να συζητήσει» συμπληρώνοντας: «Δεν ξέρω τα Τέμπη τι εκπροσωπούν».

Για «προεκλογική ομιλία» έκανε λόγο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης. «Περιμέναμε κάτι πιο ουσιώδες και όχι μια προεκλογική ομιλία. Ο πρωθυπουργός έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και τα έβαλε με όλους, ακόμα και με τα κανάλια» δήλωσε ο κ. Καμπούρης και κοινοποίησε πως κατόπιν αυτού, οι αγρότες των Μαλγάρων θα κατέβουν στην Αθήνα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, «έως ότου αποσυρθούν τα ασφαλιστικό και φορολογικό».

«Ασαφή» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, σημειώνοντας ωστόσο: «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και έναν μήνα. Αν προσκληθούμε να συζητήσουμε επ΄αυτών, θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, ακόμα και αν δεν αποσύρει τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί ο κ. Καλογιάννης είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο της Βουλής, με το οποίο ζητούνταν επίσημα οι προτάσεις των αγροτών και ότι ο ίδιος τις έστειλε αμέσως.

Σχετικά με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, η θέση των εκπροσώπων στα μπλόκα της χώρας, έτσι όπως τη διατύπωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι: «Όσοι θέλουν να πάνε, ας το κάνουν. Δεν θα εμποδίσουμε κανέναν και δεν θα κρίνουμε κανέναν». Σημειώνεται ότι από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έως σήμερα έχουν ήδη «κλειστεί» οκτώ λεωφορεία για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα.

Τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων είναι η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, η κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, η καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και η αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής, Βαγγέλης Μπούτας, οι αγρότες προτίθενται να παραμείνουν τουλάχιστον δύο ημέρες στο Σύνταγμα και ήδη, από χθες, αντιπροσωπεία τους έχει σειρά επαφών με μαζικούς φορείς, προκειμένου να συμπαραταχθούν στην κινητοποίηση των αγροτών. Επίσης, σημείωσε ότι σήμερα αναμένεται, από τα αρμόδια υπουργεία, απάντηση στο αίτημά τους για κάθοδο 50 έως 100 τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και εάν η απάντηση είναι αρνητική θα αποφασίσουν τα μπλόκα για το τι τελικά θα πράξουν. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα. Είναι μία συμβολική ενέργεια» είπε ο κ. Μπούτας, προσθέτοντας πως η κάθοδος και η παραμονή των αγροτών στην πρωτεύουσα «θα είναι περιφρουρημένη».

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή