ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/02/2016 05:51 EET | Updated 10/02/2016 09:19 EET

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις:Κλειστά τα Τέμπη, αποκλεισμός στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Sooc

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των Τεμπών από τους αγρότες του εκεί μπλόκου οι οποίοι είναι σε διαδικασία συλλογής υπογραφών και από άλλα μπλόκα επί του κειμένου που συνέταξαν μαζί με το μπλόκο των Μικροθηβών και περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζουν, τεκμηριωμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Ήδη έχουν συνυπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο πάνω από 20 μπλόκα και αναμένεται να αποσταλεί προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα αλλά και προς την Βουλή και στους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων.

Οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, θα προχωρήσουν από τις 14:00 οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Παράλληλα, αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται στα μπλόκα των εθνικών οδών, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα.

Σε ότι αφορά τους σημερινούς αποκλεισμούς δρόμων στην Αιτωλοακαρνανία, από τις 11:00 έως τις 17:00, θα κλείσει η εθνική οδός Αμφιλοχίας - Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας.

Επίσης, από τις 12:00 έως τις 15:00 θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιτέας, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναύπακτου. Ακόμη, από τις 17:00 έως τις 20:00 θα κλείσει η εθνική η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν, από τις 16:00 έως τις 22:00, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Επίσης, από τις 19:00 έως τις 22:00 το βράδυ, αγρότες θα κλείσουν η εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ τα μέλη συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας, θα αποκλείσουν από τις 19:00 και για τρεις ώρες την παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στην γέφυρα του Μεγανίτη.

Στην Ηλεία, αγρότες προγραμματίζουν να κλείσουν από τις 12:00 έως τις 18:00, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο του Κουρτεσίου.

Αποκλεισμό της ΔΟΥ Σπάρτης πραγματοποιούν, από νωρίς το πρωί οι αγρότες της Λακωνίας, οι οποίοι με αγροτικά αυτοκίνητα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, ενώ δεν επέτρεψαν την είσοδο στο προσωπικό.

Οι αγρότες που έφραξαν την είσοδο της ΔΟΥ με μπάλες από σανό, από τα ξημερώματα, θα παραμείνουν έως τη λήξη ωραρίου της υπηρεσίας, ώστε να μη λειτουργήσει για το κοινό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ χθες οι εκπρόσωποι των μπλόκων της Πελοποννήσου συναντήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, αποφάσισαν συντεταγμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να μεταβούν στην Αθήνα την Παρασκευή με τα τρακτέρ, ενώ δεν εγκαταλείπουν τα μπλόκα.

Στην Κορινθία, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της νέας εθνικής οδού και το απόγευμα σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο Καλαμάκι, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται πως όταν είναι κλειστή και η παλαιά εθνική οδός, η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι Κορινθίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, οι αγρότες της Αρκαδίας θα κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 7 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα απόψε και για όσο είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες θα μείνουν στα μπλόκα τους σε Δαλαμανάρα και Κουτσοπόδι και οργανώνονται για την άνοδό τους στην Αθήνα.

Σε ετοιμότητα η Αστυνομία

Στο μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία, εν όψει του συλλαλητηρίου των αγροτών στο Σύνταγμα.

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις για το πως θα αντιμετωπιστεί η κάθοδος των τρακτέρ στη Βουλή, ενώ αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των αγροτών που πιθανότατα θα ανακοινωθούν σήμερα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, η Αστυνομία θα εφαρμόσει αυτό που είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ότι δηλαδή δεν θα επιτραπεί οποιοσδήποτε αποκλεισμός της Αθήνας. Ωστόσο, το επιχειρησιακό σχέδιο θα καθοριστεί απο τις προθέσεις και τις τελικές αποφάσεις των αγροτών.

Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Όπως είπε ο ίδιος αξιωματικός, η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα και στην Παχη Μεγάρων, καθώς και στο λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια ώρα, απο τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα και να ακολουθήσουν επαρχιακούς ή παρακαμπτήριους δρόμους, κάτι που, όπως λένε, έχουν αποδεχτεί και οι αγρότες.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας και η τελευταία στο κεντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν προς το Σύνταγμα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)