Αιρετική θεωρία του BBC: Ο Ιησούς ήταν βουδιστής μοναχός, δεν σταυρώθηκε και πέθανε στα 80 του

Όπως είναι φυσικό κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δημοσιεύονται ή επανέρχονται στην επιφάνεια διάφορες θεωρίες που αναφέρονται στη ζωή του Χριστού.

Πολλές από αυτές, ιδιαίτερα οι έντονα αιρετικές, καταφέρνουν να προσεγγίσουν πάνω τους περισσότερη προσοχή. Μία από αυτές είναι και η θεωρία που αναπτύχθηκε σε ντοκιμαντέρ του BBC πριν μερικά χρόνια, και επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τις γιορτινές μέρες.

Σύμφωνα με αυτή, ο Ιησούς δεν σταυρώθηκε αλλά πέρασε δεκαετίες ολόκληρες ταξιδεύοντας στον κόσμο μέχρι τελικά να καταλήξει στον ναό Roza Bal στο Σριναγκάρ του Κασμίρ, όπου και έμεινε μέχρι τον θάνατό του. Το ντοκιμαντέρ προβάλλει και τοπικές ιστορίες που υποστηρίζουν τα παραπάνω και αναφέρουν ότι ο Ιησούς πέθανε στην κοιλάδα του Κασμίρ σε ηλικία των 80 ετών.

Αναφορά γίνεται και στο διάστημα για το οποίο δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για τη ζωή του Ιησού, δηλαδή από την ηλικία των 13 ετών μέχρι τα 29. Όπως τονίζεται μάλιστα αυτή ήταν η περίοδος που ο Ιησούς άρχισε να δέχεται τις πρώτες επιρροές από τον Βουδισμό.

Το πιο αιρετικό σημείο της συγκεκριμένης θεωρίας όμως είναι αυτό που ακολουθεί. Σύμφωνα με αυτό, ο Ιησούς όχι μόνο δεν σταυρώθηκε, αλλά ήταν και βουδιστής μοναχός που πέρασε πολλά χρόνια διδάσκοντας σε πολλές μεγάλες πόλεις μέχρι που κατέφυγε στα Ιμαλάια για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του στον Βουδισμό.

Κάποιοι άλλοι συγγραφείς πάντως υποστήριξαν σχετικά με τη ζωή του Ιησού ότι είχε εγκατασταθεί και σε μία περιοχή του Πακιστάν.