ΤΟ BLOG
02/06/2018 10:33 EEST | Updated 02/06/2018 10:33 EEST

Αισιόδοξα μηνύματα

Christopher Furlong via Getty Images

Στις προτάσεις τις κυβέρνησης για την κατάτμηση των δύο μεγάλων περιφερειών της Β΄Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής, η αξιωματική αντιπολίτευση δια στόματος του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ανταπάντησε θετικά και δημιουργικά.

Είναι πράγματι αισιόδοξο ότι η πρόταση της ΝΔ είναι σαφώς πιο δημοκρατική και ουσιαστική, αφού προκρίνει το σπάσιμο όλων των περιφερειών της χώρας μας και μάλιστα σε πολλές και μικρότερες περιφέρειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος το ΚΙΝΑΛ αλλά και όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, πρεσβεύουν ανάλογες προτάσεις με αυτές της ΝΔ επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσουν άμεσα αυτές οι μεταρρυθμίσεις.

Γιατί είναι όμως σημαντικές και επιβεβλημένες αυτές οι αλλαγές στο εκλογικό μας σύστημα;

Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες συνιστούν εστίες διαφθοράς και διαπλοκής. Απαιτούνται απο τους υποψηφίους τεράστια οικονομικά ποσά και μεροληπτική προβολή απο τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να εκλέγονται, αλλά και να επανεκλέγονται. Συνεπώς, είτε οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πλούσιοι και να προτίθονται να ξοδέψουν την περιουσία τους, προκειμένου να ικανοποιούν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους, είτε να βρίσκουν χορηγούς πόρων και επικοινωνίας. Επειδή όμως δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων, οι χορηγοί δεν είναι φιλάνθρωποι αλλά πρόθυμοι με το αζημίωτο. Σε αυτό το σημείο αναπτύσσεται η διαπλοκή, είς βάρος της Δημοκρατίας, της κοινωνίας, της Δικαιοσύνης και του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος αντιπαλεύει αθέμιτες πρακτικές και αναδεικνύονται οι ολιγάρχες ή οι νταβατζήδες της οικονομίας.

Το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών σε πολύ μικρές περιφέρειες, αφενός μεν καθιστά την Δημοκρατία πιο αντιπροσωπευτική, αφετέρου δε θα αναζωογονήσει το πολιτικό σύστημα απο ικανούς και άξιους συμπολίτες μας, οι οποίοι αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια να μετατραπούν σε φερέφωνα «νταβατζήδων» και να πολιτεύονται με αδιαφάνεια.

Οι πολιτευτές δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουν μια περιουσία την οποία έχουν ή ακόμη χειρότερα δεν έχουν, προκειμένου να ασχολούνται με τα κοινά και να προσφέρουν με τις γνώσεις και την αξιοσύνη τους, σπάζοντας τα δεσμά της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας.

Η Δημοκρατία και η πολιτική, όπως και κάθε τομέας δραστηριότητας αξιώνει ικανότητες, αλλά και φαντασία στην δράση. Το αποστεωμένο πολιτικό σύστημα χρειάζεται επανεκκίνηση και η αλλάγη του εκλογικού συστήματος σε αυτήν την κατεύθυνση, θα το επαναφέρει σε νέα αφετηρία.

Είναι λοιπόν ιστορική ευκαιρία για συνενόηση των πολιτικών δυνάμεων και κρυστάλλινη αλλά και έντιμη συναπόφαση, για άμεση μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, αρχής γενομένης των επερχόμενων εκλογών.

Ας γνωρίζουν όμως , όσοι αρέσκονται να παίζουν «πολιτάντικα» παιχνίδια ότι οι πολίτες, δεν θα τους συγχωρέσουν και θα τους εξοβελίσουν σε περίπτωση όπου οδηγήσουν σε βατερλώ, μια τόσο σημαντική τομή για την λειτουργία της Δημοκρατίας μας!