Αισιοδοξία στην Αυστρία μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό

Λίγα 24ωρα μετά τη χαλάρωσή τους.
Leonhard Foeger / Reuters

Η πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στην Αυστρία, αυξάνει το αίσθημα αισιοδοξίας του πληθυσμού στη χώρα, από τον οποίο, η αποδοχή των μέτρων παραμένει αμετάβλητα υψηλή, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την χαλάρωση των μέτρων, την Τρίτη, οι πολίτες σε ποσοστό 77% πιστεύουν ότι η Αυστρία ελέγχει την κατάσταση με τον κορονοϊό, και σε ποσοστό 81% θεωρούν ότι στη χώρα τους γίνεται μία καλύτερη διαχείριση της κρίσης, σε σχέση με τις περισσότερες από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, σε ποσοστό 54%, δηλώνουν ότι με τα μέτρα έχει χειροτερεύσει η ποιότητα της ζωής τους, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νέοι και μη απασχολούμενοι, ενώ, αντιθέτως, οι γυναίκες στην πλειονότητα τους, η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30 και 39 ετών, όπως επίσης και εκείνοι με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, θεωρούν πως έχει βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.

Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, τις μεγαλύτερες επιδράσεις στην εκτίμηση ως προς την ποιότητα της ζωής έχει το συναίσθημα για τον ατομικό κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια.

Εκείνοι που αισθάνονται έναν υψηλό κίνδυνο από τον κορονοϊό, εντοπίζουν μία χειροτέρευση της ποιότητας της ζωής τους σε ποσοστό 58%, ενώ το ποσοστό αυτό είναι στο 47% σε αυτούς που δεν αισθάνονται να διατρέχουν κίνδυνο.

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι σε ποσοστό 65% οι ερωτηθέντες εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξει μία οικονομική κρίση μακράς διάρκειας. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με εκείνο πριν από μία εβδομάδα, που για το αντίστοιχο ερώτημα ανερχόταν στο 75%.

Παρά την αποκαλούμενη ”κοινωνική απόσταση” (σ.σ. τουλάχιστον ενός μέτρου) που προβλέπεται στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, σε ποσοστό 52% οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση διαπιστώνουν ότι με την πανδημία, υπάρχει μία ”ισχυρότερη κοινωνική συνοχή”, ιδιαίτερα μάλιστα στις ηλικίες των 60 ετών και πάνω.

Αρνητική, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση, η θέση των Αυστριακών πολιτών απέναντι στην Ευρώπη, καθώς, σε ποσοστό 69% οι ερωτηθέντες θεωρούν πως με την πανδημία η Ευρώπη αποδυναμώθηκε, και μόνον σε ποσοστό 15% πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη και πιο ενωμένη.

Σταδιακό «άνοιγμα» των νοσοκομείων και των ιατρείων

Το σταδιακό «άνοιγμα» των νοσοκομείων και τη βαθμιαία επαναφορά της «κανονικής λειτουργίας» των υγειονομικών δομών γενικότερα, στο πλαίσιο της πρώτης χαλάρωσης των προστατευτικών μέτρων κατά του νέου κορονοϊού στην Αυστρία, προανήγγειλε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ.

«Πρώτη προτεραιότητα» συνεχίζει να παραμένει η προστασία του συστήματος και γι′ αυτό το λόγο, όπως σημείωσε, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι περιορισμοί για τους επισκέπτες στα νοσοκομεία, όπου «σίγουρα για αρκετό ακόμη καιρό δεν θα επικρατεί η κανονικότητα», ενώ μετάβαση στην κανονική λειτουργία τους θα υπάρξει σταδιακά και στα ιατρεία, αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως αυτή η «δεύτερη φάση» με τη χαλάρωση των μέτρων είναι «η πλέον δύσκολη», αλλά συνολικά οι αριθμοί στην Αυστρία είναι «πολύ σταθεροί» και η τάση «πολύ ικανοποιητική».

Κατά την άποψή του, η διαδικασία της επανεκκίνησης θα χρειαστεί «τουλάχιστον μερικές εβδομάδες», καθότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι εξοπλισμένα για τον κορονοϊό, αλλά συγχρόνως θα πρέπει να προχωρούν και ένα πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται κατά το δυνατό σε μία κανονική κατάσταση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η σύσταση να αναβληθούν οι εγχειρήσεις που ήταν δυνατόν να προγραμματιστούν ιατρικά, είχε δοθεί ήδη στις 12 Μαρτίου, και αυτό, όπως τόνισε, ήταν ένα σημαντικό και σωστό βήμα για να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να υπάρξουν επαρκείς δυνατότητες για την αντιμετώπιση περιστατικών με κορονοϊό.

Διευκρίνισε επίσης, ότι σε σχέση με τα ιατρεία δεν είχε δοθεί ποτέ οδηγία για κλείσιμό τους, και αυτά στην πλειονότητα τους παρέμειναν ούτως ή άλλως ανοικτά, τηρώντας προδιαγραφές που υπήρξαν από το Ιατρικό Επιμελητήριο, και που θα πρέπει να ακολουθηθούν και με την επανεκκίνηση, όπως η τηλεφωνική συνεννόηση για επίσκεψη στο ιατρείο ή η σωστή διαχείριση του χώρου αναμονής.

Δημοφιλή