Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την ειρήνευση στη Λιβύη

ΥΠΕΞ: Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου και συμμεριζόμαστε τις προτεραιότητές της.
Xinhua News Agency via Getty Images

«Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία της Αιγύπτου για επίλυση του λιβυκού γόρδιου δεσμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όπου συμπληρώνεται πως «αναδεικνύει τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα Συμπεράσματα του Βερολίνου, δηλαδή το σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης».

«Συμμεριζόμαστε πλήρως τις υψηλές προτεραιότητές της όπως η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους, ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων και η επιστροφή όλων των λιβυκών συνιστωσών σε μια διαδικασία συμπεριληπτικού διαλόγου για μια συνολική πολιτική λύση» συμπληρώνεται σχετικά, ενώ τονίζεται πως η αποκατάσταση της ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ίδιους τους Λίβυους. «Ενώ η παράταση της κρίσης εξυπηρετεί «όσους τρίτους υστερόβουλα αναμειγνύονται στα εσωτερικά της, η ειρήνη θα ωφελήσει όχι μόνο τους Λίβυους, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου» υπογραμμίζεται σχετικά.

«Η Ελλάδα, άμεσα γειτονική χώρα, με συνέπεια και σταθερότητα παραμένει ιδιαίτερα προσηλωμένη στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης και δηλώνει τη διάθεση και πρόθεσή της να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην Ειρηνευτική Διαδικασία, κάτι που ήδη πράττει και με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση IRINI» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας επιχείρησε νέες επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), τον οποίο υποστηρίζει η Αίγυπτος. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πρότεινε κατάπαυση πυρός.

Δυνάμεις της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης (GNA) προέλασαν εναντίον της Σύρτης, ωστόσο οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης ανέφεραν πως απέκρουσαν την επίθεση.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο δίπλα στον Σίσι, ο Χαφτάρ συμφώνησε σε μια νέα πολιτική πρωτοβουλία, η οποία σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να περιορίσει την ισχύ του στα ανατολικά της χώρας .

Μιλώντας πλάι στον Χαφτάρ και τον Αγκουϊλά Σάλεχ, επικεφαλής της του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, ο Σίσι πρότεινε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει συνομιλίες στη Γενεύη, την εκλογή ενός συμβουλίου ηγεσίας, τη διάλυση πολιτοφυλακών και την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη Λιβύη.

Σε σύντομα σχόλια ο Χαφτάρ είπε πως ελπίζει ότι ο Σίσι θα προβεί σε ταχείες και αποτελεσματικές προσπάθειες να πείσει την Τουρκία να σταματήσει εντελώς τη μεταφορά όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν τη στήριξή τους στη δήλωση του Σαββάτου. Ωστόσο ο Καλέντ αλ Μέσρι, επικεφαλής του προσκείμενου στη GNA νομοθετικού σώματος, είπε πως οι Λίβυοι δεν έχουν ανάγκη νέες πρωτοβουλίες και απέρριψε την προσπάθεια του Χαφτάρ για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις μετά από στρατιωτική ήττα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

O Βόλφραμ Λάχερ του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Θεμάτων και Θεμάτων Ασφαλείας είπε πως το αιγυπτιακό σχέδιο έχει σκοπό να μειώσει τη δύναμη του Χαφτάρ επεκτείνοντας τον ρόλο του Σάλεχ. Ο Χαφτάρ αποτελεί διχαστική φιγούρα, η πιο πρόσφατη επίθεση του οποίου ανέτρεψε μια ειρηνευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ. Είναι άγνωστο πόση υποστήριξη θα μπορούσε να έχει κάποια πρωτοβουλία που θα προτεινόταν από αυτόν ή από τους συμμάχους του.

Από την Πέμπτη ο LNA έχει χάσει τα τελευταία του προγεφυρώματα στην Τρίπολη και το σημαντικότερο προπύργιό του στα δυτικά, την πόλη Ταρχούνα. Το πρωί του Σαββάτου οι δυνάμεις της GNA συνέχιζαν να προελαύνουν, καθώς ο LNA υποχωρούσε από την αλ Ουάσκα, δυτικά της Σύρτης.

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή