Αίγυπτος: Δεσμεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία άνω των 1.500 μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων

Αίγυπτος: Δεσμεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία άνω των 1.500 μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων
Amr Dalsh / Reuters

Μια επιτροπή δικαστών της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Τρίτη το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 1.500 και πλέον μελών της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις αρχές στο Κάιρο, καθώς και εταιρειών και ιδρυμάτων που συνδέονται μαζί της.

«Η επιτροπή είναι ενήμερη για πληροφορίες (...) σύμφωνα με τις οποίες στελέχη και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για (...) την αξιοποίηση των εσόδων τους για τη χρηματοδότηση (...) του ένοπλου αγώνα», ανέφερε ανακοίνωση της επιτροπής.

Συνολικά, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία 1.589 μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων ή προσώπων που συνδέονται με το θρησκευτικό και πολιτικό κίνημα, 118 εταιρειών, 1.133 φιλανθρωπικών οργανώσεων, 104 σχολείων, 69 νοσοκομείων, 33 ιστότοπων και δορυφορικών τηλεοπτικών δικτύων.

Η ανακοίνωση, που αναφέρει τα ονόματα των προσώπων και των οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις, δεν διευκρινίζει την αθροιστική αξία των πόρων που δεσμεύθηκαν.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε πέντε μήνες μετά την επικύρωση από τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ενός νόμου για «τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων», με τον οποίο ορίστηκε η δικαιοδοσία της επιτροπής δικαστών.

Η επιτροπή σχηματίστηκε το 2013 για πρώτη φορά, μετά την ανατροπή από τον στρατό — με επικεφαλής του τότε τον Σίσι — του Μοχάμεντ Μούρσι, μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων και πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου.

Το Σάββατο, δικαστήριο του Καΐρου επιβεβαίωσε την καταδίκη σε θάνατο 75 προσώπων, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, σε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές δίκες έπειτα από την λαϊκή εξέγερση που συγκλόνισε την Αίγυπτο το 2011.

Εξάλλου τη Δευτέρα, το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι 11 φερόμενοι ως ισλαμιστές σκοτώθηκαν στην πόλη Ελ Αρίς, στο βόρειο Σινά, σε ανταλλαγή πυρών με άνδρες των σωμάτων ασφαλείας. Κατά το πρακτορείο, η μάχη ξέσπασε όταν οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας πήγαν να συλλάβουν μια ομάδα εξτρεμιστών που βρισκόταν σε ένα εγκαταλελειμμένο πρατήριο καυσίμων και σχεδίαζε «τρομοκρατικές ενέργειες».

Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πότε έγινε η μάχη.

Παράλληλα, δύο άνδρες των σωμάτων ασφαλείας σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην παραμεθόρια πόλη Σέιχ Ζουάιντ το βράδυ της Κυριακής, είπαν πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας στο Reuters.

Τον Φεβρουάριο, ο στρατός και η αστυνομία εξαπέλυσαν επιχείρηση ευρείας κλίμακας, που βαπτίστηκε «Σινά 2018», με στόχο να εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές του αιγυπτιακού βραχίονα του ISIS, η δράση των οποίων είναι έντονη στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου. Περίπου 300 τζιχαντιστές και περίπου τριάντα στρατιώτες έχουν σκοτωθεί έκτοτε, κατά τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί.

Στον Τύπο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή. Ο στρατός είχε οργανώσει τον Ιούλιο για ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ μια σπάνια περιήγηση στην Αλ Αρίς, πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις συνέπειες των επιχειρήσεων που διεξάγει ο αιγυπτιακός στρατός για τον άμαχο πληθυσμό.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή