ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2018 20:03 EET

Αίγυπτος: Ο Σίσι τα βάζει με τους χοντρούς και το Ιντερνετ γελάει

Το 63% των Αιγυπτίων είναι υπέρβαροι.

AFP Contributor via Getty Images
 H Αιγύπτια Eman Ahmed Abd El Aty, μία από τις πιό χοντρές γυναίκες του κόσμου.

Τις τελευταίες τέσσερις μέρες Αιγύπτιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αστειεύονται με τα σχόλια του προέδρου τους Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι που επέπληξε τους πολίτες της χώρας ότι είναι υπέρβαροι – τη δεύτερη φορά που ο στρατηγός αναφέρεται στο ζήτημα τους τελευταίους μήνες.

Καθώς το Σάββατο η υπουργός Υγείας Χάλα Ζάγιεντ παρουσίαζε νέα στοιχεία για το σωματικό βάρος των Αιγυπτίων, ο Σίσι την διέκοψε.

«Γιατί το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας;» διερωτήθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, αναφερόμενος στον υψηλό δείκτη παχυσαρκίας των Αιγυπτίων. Συνέχισε μιλώντας για περίπου 20 λεπτά για το πώς οι Αιγύπτιοι πρέπει να γυμνάζονται περισσότερο.

Από τότε, διαδικτυακά μιμίδια (memes) έχουν πολλαπλασιαστεί που απεικονίζουν φανταστικά μέτρα καταστολής ενάντια στην παχυσαρκία.

Ένα από αυτά εμφανίζει μια γυναίκα κατά τη σύλληψή της από έναν αστυνομικό, να του λέει: «Τι έκανα λάθος; Έχω πάρει μόλις δύο κιλά».

Σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και αντιμετώπισης της ηπατίτιδας C, κατά την μέτρηση του βάρους και του ύψους 17 εκατομμυρίων Αιγυπτίων, το 75% βρέθηκε υπέρβαρο, τόνισε κατά την παρουσίασή της η Ζάγιεντ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 63% των Αιγυπτίων είναι υπέρβαροι, εκ των οποίων περίπου το 36% που είναι παχύσαρκοι, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως.

Ο Σίσι είπε ότι κάποιες φορές βλέπει παχύσαρκους ανθρώπους και σκέφτεται: «Γιατί δεν φροντίζει τον εαυτό της;» και «Μπορείς να περπατήσεις έτσι;»

Περίπου το 30% του πληθυσμού της χώρας – που αριθμεί σήμερα 98 εκατομμύρια – ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Υπάρχει μια σαφής συσχέτιση μεταξύ φτώχειας και παχυσαρκίας, αναφέρει ο ΠΟΥ. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μη μεταδοτικές ασθένειες, υπεύθυνες για τους περισσότερους θανάτους στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την αιγυπτιακή υπηρεσία του Οργανισμού.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, που έχει εμφανιστεί αρκετές φορές με το ποδήλατό του με αθλητικό εξοπλισμό, είπε σε ένα συνέδριο νεολαίας τον Νοέμβριο ότι πολλοί φοιτητές είναι υπέρβαροι.

Στην ίδια εκδήλωση, προκάλεσε αρνητικά σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς πολλοί είναι οι Αιγύπτιοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με μέτρα λιτότητας που επιφέρει το πρόγραμμα οικονομικής µεταρρύθµισης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του δημοσιογράφου Αχμέτ Ταρβάτ στο Twitter: «Η Αίγυπτος δεν είναι χώρα για χοντρούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι στρατηγοί της είναι χοντρές γάτες».

 

Sponsored Post