Akapnos.gr: Σε λίγα χρόνια θα ξεχάσουμε ότι κάποτε καπνίζαμε σε εστιατόρια και μπαρ

Η αντικαπνιστική καμπάνια, Akapnos, είχε προβλέψει μέσω της HuffPost Greece, ότι το 2019 θα είναι ορόσημο για τους μη καπνίζοντες. Έναν χρόνο μετά, δικαιώνεται.
Η ομάδα του Akapnos συνέβαλε καθοριστικά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Η ομάδα του Akapnos συνέβαλε καθοριστικά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Loulou d’Aki

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονταν, εκτιμούσαν και αναζητούσαν χώρους με άκαπνη ατμόσφαιρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σαφής ένδειξη ότι αλλάζει η νοοτροπία μας ήταν το πλήθος των ανεξάρτητων και παράλληλων πρωτοβουλιών για να καταγραφούν οι καφετέριες, τα μπαρ, και τα εστιατόρια όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Η αντικαπνιστική καμπάνια, Akapnos, το πήγε ένα βήμα πιο μπροστά. Προώθησαν και να επιβράβευσαν τα καταστήματα που δεν επέτρεπαν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους πριν την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και βοήθησε τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν να βρουν ένα τέτοιο μέρος να διασκεδάσουν.

Ο Γιώργος Μπαλαφούτης, επικεφαλής της ομάδας, είχε μιλήσει στη HuffPost τον Ιανουάριο του 2019. Έναν χρόνο αργότερα, όντας πλέον και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αισθάνεται δικαιωμένος και περήφανος.

«Ήρθα από την Αμερική πριν από τρία χρόνια. Στα μάτια μου, η πρωτοβουλία του akapnos.gr ήταν μια ευκαιρία να βοηθήσω σε ένα χρόνιο πρόβλημα που μαστίζει την Ελλάδα, να κάνουμε τη διαφορά. Και πράγματι την κάναμε. Τώρα περιμένω και από άλλους πολίτες να προτείνουν λύσεις, ώστε να γίνει η χώρα μας καλύτερη σε όλους τους τομείς», δηλώνει ο κ. Μπαλαφούτης στη HuffPost Greece.

Αναφερόμενος στην αλλαγή που βλέπουμε πια σε όλους τους κλειστούς χώρους στην Ελλάδα, συμπληρώνει ότι «ο κόσμος περίμενε χρόνια αυτή την αλλαγή, ασχέτως αν κάπνιζε ή όχι. Η στήριξη του κόσμου είναι πολύ σημαντική. Σε όλο αυτό συνέβαλαν καθοριστικά τρεις παράγοντες: πρώτα οι πολίτες, μετά η Πολιτεία και μετά εμείς.

Για το αν υπάρχουν αντιρρήσεις στο νόμο, επισημαίνει ότι η νομοθεσία «πατά» σε ό,τι προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το κάπνισμα. «Το μεγάλο θέμα ήταν να εφαρμοστεί στην πράξη και όχι στα χαρτιά. Είχαμε φτάσει στο σημείο όπου ο νόμος ήταν προαιρετικός. Έβλεπες με τα ίδια σου τα μάτια ότι καταπατούταν, πράγμα που θα μπορούσε να δώσει αφορμές για την καταπάτηση και άλλων - ίσως σοβαρότερων - νόμων.

Για το μέλλον του Akapnos, ο κ. Μπαλαφούτης εξηγεί ότι η χαρτογράφηση των άκαπνων μαγαζιών τελειώσε, μιας και όλα ακολουθούν πια τη νόρμα του νόμου και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ξανά. «Τα άκαπνα καταστήματα γίνεται πλέον το «κανονικό», πράγμα που οφελεί την υγεία τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων».

Martina Paraninfi via Getty Images

«Η πολιτεία προσπαθεί να ”κατηγορήσει” το τσιγάρο, όχι τη μερίδα των πολιτών που καπνίζει. Στόχος είναι η υγεία του πολίτη. Πλέον ο στόχος της ομάδας είναι η ενθάρρυνση του νόμου, να γίνει στο εγγύς μέλλον ένα θέμα που δεν θα συζητείται».

Για το 1142: «Πρόκειται για μία γραμμή στην οποία καταγγέλλεις το παράνομο. Η έννοια της ”ρουφιανιάς” δεν έχει κάποιο νόημα, καθώς για οποιαδήποτε άλλη παραβίαση του νόμου, ο πολίτης υποχρεούται να την καταγγείλει. Εξάλλου και το κάπνισμα θεωρείται μια μορφή βίας. Προσωπικά δεν βλέπω κάτι το επιλήψιμο. Παρόλα αυτά, προσωπικά πρώτα θα ειδοποιπούσα τον υπεύθυνο του χώρου/καταστήματος και μετά θα έπαιρνα τηλέφωνο», ενώ σημειώνει πως πολλοί πολίτες καλούν το 1142 για να τους βοηθήσει να κόψουν το κάπνισμα.

krisanapong detraphiphat via Getty Images

Η ομάδα τα τελευταία χρόνια έκανε 3.500 διερευνήσεις κλειστών χώρων και συνέβαλε καθοριστικά στην εφαρμογή του νόμου με πολή αγάπη και δουλειά που καταβλήθηκε στον ελεύθερο χρόνο των εθελοντών.

Η ευχή του κ. Μπαλαφούτη είναι σε μερικά χρόνια να ξεχάσουμε ότι υπήρχε περίοδος που οι άνθρωποι κάπνιζαν στους κλειστούς χώρους. «Ελάχιστοι θυμούνται ότι παλιά οι άνθρωποι κάπνιζαν στα αεροπλάνα ή τον ΗΣΑΠ. Γιατί να θυμόμαστε ότι παρανομούσαμε και καπνίζαμε στις καφετέριες και στα μπαρ», καταλήγει.

Δημοφιλή