Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη: Δεν ορίστηκε ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη: Ο χρόνος φεύγει, το μνημόνιο μένει;
Greek Prime minister Antonis Samaras, right, chats with Greece's Finance Minister Gikas Hardouvelis during a debate on a confidence vote demanded by the conservative-led governing coalition half-way through its four-year mandate, in Athens on Friday, Oct. 10, 2014. Prime Minister Antonis Samarasâ government is expected to win the vote, but it faces possible early elections soon as it will need opposition support to elect Greeceâs new president in March. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Greek Prime minister Antonis Samaras, right, chats with Greece's Finance Minister Gikas Hardouvelis during a debate on a confidence vote demanded by the conservative-led governing coalition half-way through its four-year mandate, in Athens on Friday, Oct. 10, 2014. Prime Minister Antonis Samarasâ government is expected to win the vote, but it faces possible early elections soon as it will need opposition support to elect Greeceâs new president in March. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Σε αναμέτρηση με τον χρόνο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η προσπάθεια να πείσει τους δανειστές ώστε να δώσουν εντολή στους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα.

Τα μηνύματα που έρχονται πλέον από την πλευρά των δανειστών είναι ξεκάθαρα. Αξιωματούχοι της Κομισιόν βάζουν σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι όπως είχε αποκαλύψει από το βράδυ της Τετάρτης η HuffPost Greece, η κλεψύδρα για την επίτευξη συμφωνίας και επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα, αδειάζει την Κυριακή.

Σε αντίθετη περίπτωση όπως ξεκαθάρισε Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, «Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα»

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δείγματα προσέγγισης δεν υπήρξαν ούτε κατά τη τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, η οποία ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 2.55 μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, όπως επισήμανε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε με 3 ώρες καθυστέρηση, αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή η τρόικα αναζητούσε στο εσωτερικό της κοινή γραμμή στα θέματα της διαπραγμάτευσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιο ελαστική ήταν η πλευρά της Ε.Ε, με το ΔΝΤ να διατηρεί σκληρή γραμμή.

«Εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα με το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» έλεγε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας «θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό».

Η ίδια πηγή τόνισε ότι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου εξακολουθεί να είναι ορόσημο για συμφωνία, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος λέγοντας μόνο ότι «για εμάς προέχει να κλείσουμε την αναθεώρηση. Αυτά τα θέματα δεν μπήκαν στο τραπέζι, μείναμε στην ουσία και η ουσία είναι το μνημόνιο, μιλάγαμε για όλη τη γκάμα των θεμάτων του μνημονίου».

Το χρονοδιάγραμμα

Υπό αυτές τις συνθήκες, φαίνεται να πλησιάζει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναγκαστεί από τους δανειστές να υποβάλει αίτημα παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου, υπογράφοντας όμως μια νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει και καινούργιες δεσμεύσεις.

Οι δανειστές δυναμιτίζουν το κλίμα, γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα τα χρονικά περιθώρια έχουν παρέλθει, καθώς η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup απέχει μόλις 18 ημέρες. Και αυτό γιατί έως τις 8 Δεκεμβρίου θα πρέπει:

  • να επιστρέψει η τρόικα,
  • να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση
  • να ετοιμαστεί η έκθεση προόδου από τους επικεφαλής
  • να συνεδριάσει το EuroWorkingGroup, το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης
  • να συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε να εγκρίνει την έκθεση προόδου, να δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης και παράλληλα να ξεκινήσει τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος
.

Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι απομένουν μόλις 18 ημέρες και οι επικεφαλής της τρόικας δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, κάνει να μοιάζει απίθανο το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να προλάβει τις ημερομηνίες.

Άλλωστε ακόμα και η υλοποίηση της εναλλακτικής λύσης της παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου, την οποία οι δανειστές ετοιμάζουν εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, θα χρειαστεί και αυτή να εγκριθεί από το Eurogroup και στη συνέχεια να ετοιμαστεί η νέα συμφωνία η οποία θα πρέπει να περάσει από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Και αυτή η διαδικασία όμως έχει καταληκτική ημερομηνία, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, με τα περισσότερα κοινοβούλια στην Ευρώπη να κλείνουν στις 19 Δεκεμβρίου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2015, με την “ανοχή” της τρόικας, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Οι προβλέψεις που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός δεν έχουν εγκριθεί από την τρόικα, καθώς η διαπραγμάτευση για τους στόχους του 2015, είχε προγραμματιστεί να γίνει κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και η τρόικα εμμένει στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού άνω των 2 δισ ευρώ.

Ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει προϋπολογισμό με δημοσιονομικό κενό μόλις 0,1% του ΑΕΠ (225εκατ ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι δεν προβλέπει νέα μέτρα για το 2015. Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν ότι το δημοσιονομικό κενό ξεπερνά τα 2δισ ευρώ και φτάνει έως και τα 3,5δισ ευρώ, εάν υπολογιστούν οι απώλειες 1δισ ευρώ που εκτιμούν ότι θα προκληθούν από τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες. Με βάση αυτή την πρόβλεψη οι δανειστές επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει μαζί τους τη λήψη νέων μέτρων, με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Παρά τις πιέσεις η κυβέρνηση καταθέτει τον προϋπολογισμό με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015 και έλλειμμα μόλις στο 0,2%. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξης 0,6% για το 2014 και 2,9% για το 2015, η οποία θα έρθει κυρίως, από την αύξηση των επενδύσεων κατά 11,8% και των εξαγωγών κατά 5,2%

Επίσης για το 2015 προβλέπεται αύξηση εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών κατά 1,3δισ ευρώ, ενώ το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης θα διαμορφωθεί στα 320,2δισ ευρώ ή 170,1% του ΑΕΠ.

Δημοφιλή